Magyarország

2011.08.11. 09:35

Több jogosítványt a buszellenőröknek?

Miskolc - Szabadidős rendőrökkel közös akciók számának növelésével szűrnék ki a bliccelőket.

Miskolc - Szabadidős rendőrökkel közös akciók számának növelésével szűrnék ki a bliccelőket.„Ahogy én meg tudom venni a bérletet magamnak és a gyerekeimnek, úgy vegyék meg mások is!” – mondta indulatosan egy negyvenes évei elején járó hölgy, amikor arról érdeklődtünk tőle a Cetrum előtti villamosmegállónál, hogy szerinte milyen hatása lesz annak, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalása szerint a jövőben az ellenőrök nem tarthatják vissza a bliccelő, és személyazonosságukat igazolni nem tudó vagy nem akaró utasokat a rendőrség kiérkezéséig.

Nehéz helyzetbe kerültek

Szabó Máté ombudsman július végén tette közzé állásfoglalását, amely szerint nincs olyan törvényi felhatalmazás, amely lehetővé tenné a MVK Zrt. ellenőreinek, hogy a rendőrség kiérkezéséig visszatartsák a bliccelőt, ám a személyszállító cég utazási feltételei tartalmazzák a személyi szabadság ilyen korlátozásának lehetőségét. Azt ugyan a biztos elismeri, hogy a jegy nélküli utazások számának csökkentése alkotmányosan méltányolandó cél, és a bliccelőkkel szemben fel kell lépni, de az eszközök megválasztásakor be kell tartani a szükségesség és az arányosság elvét, amit az ellenőrök személyi szabadságot korlátozó intézkedései az ombudsman szerint sértenek.

Mint Braun Csaba, az MVK Zrt. marketing-osztályvezetője elmondta, nehéz helyzetbe hozta az ellenőröket az állampolgári jogok biztosának állásfoglalása, de annak megfelelően törlik az inkrimináltnak tartott részt, és fokozzák a rendőrséggel közös akciók számát. Azt is el kívánják érni hogy jogszabály-változás tegye lehetővé az ellenőrök számára a szigorúbb fellépést.

A rendőséggel együtt

Dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője hangsúlyozta, a rendőrség és az MVK Zrt. között évek óta tartó kapcsolat van. A vállalat már korábban is folyamatosan szervezett olyan ellenőrzési akciókat, melyek lebonyolításában rendőrök is részt vettek. Az ellenőrzéseken szabadidős rendőrök támogatják az MVK ellenőreinek munkáját, tehát a bliccelő-ellenőrzések nem érintik a rendőrség közterületi jelenlétét. A munkában részt vevő szabadnapos rendőrök túlóradíjként kapják a javadalmazásukat, amit a személyszállítási vállalat fizet. Az ombudsmani állásfoglalás óta nem fokozták az ellenőrzésbe bevont rendőrök számát.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!