Magyarország

2011.09.23. 18:27

Budaházy-ügy - A Molotov-koktéllal megtámadott melegtalálkahely dolgozója tanúskodott

Budapest, 2011. szeptember 23., péntek (MTI) - Poroltóval oltotta el a plafonig felcsapó lángokat 2008 nyarán annak a belvárosi melegtalálkahelynek a dolgozója, akit tanúként hallgattak meg a terrorcselekmények vádjával folyó Budaházy-ügy pénteki tárgyalásán, a Fővárosi Bíróságon.

Budapest, 2011. szeptember 23., péntek (MTI) - Poroltóval oltotta el a plafonig felcsapó lángokat 2008 nyarán annak a belvárosi melegtalálkahelynek a dolgozója, akit tanúként hallgattak meg a terrorcselekmények vádjával folyó Budaházy-ügy pénteki tárgyalásán, a Fővárosi Bíróságon.A tanú elmondta, hogy pultosként dolgozott a közismert szórakozóhelyen, amikor hajnali fél egykor, nem sokkal zárás előtt csöngettek, majd amikor az elektronikus ajtónyitóval beengedte volna a vendégeket, egy tárgy repült be és nyomban felcsaptak a pincehelyiségben a több méteres lángok. A férfinak poroltóval sikerült eloltania a tüzet, kisebb égési sérüléseket szenvedett, az okozott kár mintegy százezer forint volt.

Ezt az esetet leszámítva a szórakozóhelyet nem érte atrocitás, ám nem sokkal a Molotov-koktélos támadás előtt fenyegetéseket kaptak - mondta a tanú.

Ezzel kapcsolatban az elsőrendű vádlott, Budaházy György kifogásolta, hogy a nyomozás során a hatóságok nem jártak utána a fenyegetéseknek, sem annak, hogy ki volt az a máig ismeretlenül maradt három vendég, aki a támadás idején a szórakozóhelyen tartózkodott, ám a pultos elmondása szerint perceken belül távozott, és nem állnak rendelkezésre más, az eset felderítése szempontjából fontos bizonyítékok. Mindebből a vádlott szerint az látszik, hogy koncepciós eljárás folyik ellenük, a hatóságok meg sem próbálták más lehetséges elkövetők szerepét feltárni.

Személyes ellenszenv

Az ügyészség szerint Budaházy 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007-2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szerveket kényszerítsen, az akkori szocialista-szabad demokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket. A politikai motivációjú támadások célpontjai javarészt az akkori kormánypárti politikusok otthonai, illetve az MSZP és az SZDSZ székházai voltak.

Ugyanakkor a vádlottak egyes esetekben inkább személyes ellenszenv okán választottak célpontokat, mint például a Vörös Csepel elnevezésű szórakozóhely, melegek által látogatott helyek, egy jegyiroda esetében, vagy éppen Csintalan Sándor egykori szocialista politikus, a HírTv műsorvezetőjének "megleckéztetése" esetében. A vádpontok között szerepel puszta pénzszerzés céljából elkövetett bűncselekmény is, egy ATM pénzkiadó automata felrobbantása.

A vádlottak az eljárás során jobbára tagadták a bűncselekmények elkövetését. A Budaházy György és társai elleni büntetőper a jövő héten bizonyítással folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!