Magyarország

2011.09.07. 16:39

Közepes szüret, kiváló minőség

Tokaj-Hegyalja, Tolcsva - Tokaj-Hegyalján negyven százalékkal emelkedtek a felvásárlási árak az elmúlt évhez képest.

Tokaj-Hegyalja, Tolcsva - Tokaj-Hegyalján negyven százalékkal emelkedtek a felvásárlási árak az elmúlt évhez képest.

Közepes mennyiség, kiváló minőség – így jellemezte az idei tokaj-hegyaljai szüretet Marcinkó Ferenc, a Tokaj Kereskedőház Zrt. termelési igazgatója a szerdai felvásárlási szezon hivatalos megnyitóján.

– Az időjárás ebben az évben eddig kegyes volt hozzánk, ezért bár mennyiségben elmaradunk attól, amit jó szüretnek lehet nevezni, de minőségben nagyon jó évjárat a 2011-es. A cukorfoka már a furmintnak és a hárslevelűnek is megvan, így bár még nem tudjuk a „nagyszüret” kezdetét, de az biztosnak tűnik, hogy előrébb jön a tavalyinál, hiszen ha a gyümölcs savtartalma a túlérés miatt csökkenni kezd, az negatív hatással lehet a bor minőségére, eltarthatóságára – mondta Marcinkó Ferenc.

Magasabb ár

A felvásárlási ár idén jelentősen magasabb lett a tavalyinál, a korai fajtákra a tavalyi 60-80 forinttal szemben idén 90-110 forintot fizetnek kilónként.

– Az országos kevés termés és a lassan kiürülő pincék magasabb felvásárlási árakat generáltak, ami jó hír a gazdáknak. Bár meggyőződésem, hogy ők ezekkel a felvásárlási árakkal sem teljesen elégedettek, de most ennyit tudunk adni. Így is úgy kalkuláltunk, hogy az idei felvásárláskor egymilliárd forintot fogunk kifizetni a szőlőért és ha megfelelő lesz az aszúsodás, akkor ez még tovább nőhet mintegy 500 millió forinttal. A korai fajtából 10 ezer mázsára van szerződésünk a 2800 gazdával, a furmint és a hárslevelű esetében ez a szám 110 ezer mázsa. A borvidéken pedig becslésünk szerint idén mintegy 330 ezer mázsa termésre lehet számítani – tette hozzá a termelési igazgató.

Jó szüret

– Növényvédelem szempontjából sokkal könnyebb volt az idei év a tavalyinál – mondja Czemiczki Imre, akit szüret közben zavartunk meg. – Tízéves átlagban az idei egy nagyon jó szüret, korábban is tudtunk kezdeni, az időjárás is megfelelő. Hogy milyenek a felvásárlási árak? Az igaz, hogy negyven százalékkal magasabbak a tavalyinál, de még így is csak közelíti azt, amit igazán szerettünk volna. Összességében azonban nincs okunk a panaszra, hiszen számításaink szerint az idei szüretet ha kifizetik, akkor az önköltségi árnál feljebb leszünk és ez már jó.

ÉM-BG

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!