Magyarország

2011.09.07. 18:12

Sátoraljaújhely: Egy ág két pályázatból

Sátoraljaújhely - A tavaly másfél milliárdos kárt szenvedett Sátoraljaújhely is nyert az árvízvédelmi pályázatokon.

Sátoraljaújhely - A tavaly másfél milliárdos kárt szenvedett Sátoraljaújhely is nyert az árvízvédelmi pályázatokon.

„Két jó hírem van, bár ez a kettő összefügg, így tulajdonképpen csak egy” – kezdte szerda délutáni sajtótájékoztatóját Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere.

– Hivatalosan is megjelent, hogy Sátoraljaújhely is a nyertesek között van az árvízvédelmi pályázatok kedvezményezettjei között – mondta Szamosvölgyi Péter. – Az összesen hárommilliárdos keretből két pályázatunk is sikeres volt. Az egyiken 97-, a másikon 99 millió forintot nyertünk a Ronyva-patak felső ágának árvízvédelmi munkálataira. Mindkét pályázat száz százalékos támogatottságú. A közbeszerzési eljárást még ebben a hónapban lefolytatjuk, és miután a tervek már készen állnak, az érintett telektulajdonosokkal az egyeztetéseket lefolytattuk, ezért szerencsés esetben október elején megindulhat a beruházás és ha za időjárás kegyes lesz hozzánk, akkor ebben az évben be is fejezhetjük.

Sátoraljaújhely polgármestere elmondta, a Ronyva azon szakaszán folyik majd a beruházás, amely közvetlenül érinti a várost, a lakótelep és a szlovák iskola álétal érintett területen. Miután a patak ezen szakaszán néhol jelentősek a szintkülönbségek, ezért nem egybefüggő gátat építenek, hanem szakaszosan erősítik meg a partszakaszt, hogy egy, a tavalyihoz hasonló árhullám ne veszélyeztesse a várost.

– A Ronyva alsó, a határt érintő ágára is beadtunk egy hasonló, összesen 200 millió forint értékű pályázatot. Ez azonban elbírálás alatt van. A tavalyi árvíz levonulása óta nem telt el úgy nap, hogy ne dolgoztunk volna ezeken a projekteken, minden lehetséges szinten lobbiztunk a város érdekében, hiszen a 2010-es árvíz idején az önkormányzati épületekben 500 millió-, a lakóingatlanokban több mint egymilliárd forintos kár keletkezett Sátoraljaújhelyen – tette hozzá Szamosvölgyi Péter.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!