Magyarország

2011.10.16. 13:21

Szlovén, horvát, osztrák és zalai képzőművészek tárlata nyílt Keszthelyen

Keszthely, 2011. október 16., vasárnap (MTI) - Együtt címmel szlovén, horvát, osztrák, valamint zalai képzőművészek közös kiállítása nyílt meg vasárnap a keszthelyi Balatoni Múzeumban a Magyar Festészet Napja országos rendezvénysorozat dunántúli programjaként.

Keszthely, 2011. október 16., vasárnap (MTI) - Együtt címmel szlovén, horvát, osztrák, valamint zalai képzőművészek közös kiállítása nyílt meg vasárnap a keszthelyi Balatoni Múzeumban a Magyar Festészet Napja országos rendezvénysorozat dunántúli programjaként.A 2002 óta évről-évre megrendezett festészet napi eseménysorozathoz hat évvel ezelőtt, egyetlen dunántúli helyszínként csatlakozott a Balatoni Múzeum, ahol vasárnaptól 27 alkotó munkái láthatók.

A tárlatot eredetileg Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitotta volna meg, ám betegség miatt nem tudott jelen lenni, ezért szavait Havasi Bálint, a múzeum igazgatója tolmácsolta. A tárcavezető üzenetében úgy fogalmazott: a Kárpát-medencei művészek kiállítása azt is mutatja, hogy "Keszthely és a Balatoni Múzeum nem csak regionális kulturális centrum, hatósugarai túlmutatnak az ország határain".

Kitért arra is, hogy vannak, akik úgy érzik, az elmúlt évtizedekben "elmaradt számos nagyszerű életmű szellemi birtokbavétele". Ezt hivatott orvosolni a festészet napi rendezvénysorozat, amelyen bemutatkozhat a kortárs hazai képzőművészet, de a környező országok kiválóságai is kiállíthatnak. A keszthelyi kiállítás képei azt foglalják keretbe "amik mi magunk vagyunk, hiszen egy tájkép valójában nem a természethez, hanem önmagunkhoz kalauzol el" - mutatott rá Réthelyi Miklós.

Kostyál László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgató-helyettese a tárlatot bemutatva utalt arra, hogy az Együtt címnek többféle értelmezése lehetséges. A kiállító művészek egymásnak kezet nyújtva jelképessé változtatják az őket elválasztó határokat - mondta, ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy családi, rokoni kapcsolatban álló művészek is szerepelnek a tárlaton. Anya és lánya, mint Németh Klára és Fischer Judit, apa és fia, mint Ludvig Zoltán és Ludvig Dániel, de házasok és élettársak képei is láthatók Keszthelyen.

Az egyik tisztán esztétikai értékeket hordozó, a másik filozofikusabb tartalmat rejt és eltöprengésre késztet, és akad olyan is, amely jelképeket használ - vázolta fel a művek sokféleségét Kostyál László.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!