Magyarország

2011.10.30. 12:35

Tökös napot rendeztek a Szegedi Vadasparkban

Szeged, 2011. október 30., vasárnap (MTI) – Tökös napot rendeztek vasárnap a Szegedi Vadasparkban: több ragadozói is kifutójában egy-egy, a gondozók által elhelyezett narancssárga tökre bukkant, melyet vérmérsékletének megfelelően hosszabb rövidebb idő alatt ripityára tört.

Szeged, 2011. október 30., vasárnap (MTI) – Tökös napot rendeztek vasárnap a Szegedi Vadasparkban: több ragadozói is kifutójában egy-egy, a gondozók által elhelyezett narancssárga tökre bukkant, melyet vérmérsékletének megfelelően hosszabb rövidebb idő alatt ripityára tört.A gondozók a faragott tökökkel nem az ősi hagyományokhoz kapcsolódó halloween ünnep népszerűsítésén ügyködtek, hanem játéklehetőséget akartak biztosítani az állatoknak – mondta Veprik Róbert igazgató.

Elsőként a pumák (Puma concolor) kifutójába került tök. A hím érdeklődve kezdte szaglászni a korábban hússal bekent termést, melyet tűhegyes fogaival megragadott, és egy jól irányzott mozdulattal földhöz csapott. El is kezdte kóstolgatni az ismerős illatú, ám szokatlan formájú és színű „zsákmányt”, ám gyorsan rájött a trükkre.

A ragadozók közül a faragott halloween töknek legjobban az idén márciusban született jaguárkölyök (Panthera onca) örült. A hét hónapos nőstény hosszú időn át önfeledten játszott a tökkel, ide-oda forgatta, majd gyors rohamokkal próbálta feltörni a narancssárga golyóbist, kiderítve, mit is rejthet az. Anyja elégedetten szemlélte a jókedvű kölykét, a tök őt azonban annyira nem hozta lázba.

Az állatkert szibériai tigrisei (Panthera tigris altaica) néhány másodperc alatt végeztek a meglepetéssel: az erősebb hím néhány pillanatig nézegette, majd a szájába kapta, a bokrok közé vitte, és ott hatalmas mancsával egy jókora csapással darabokra törte a tököt.

Míg a nagytestű macskafélék elsősorban hússal táplálkoznak a menyéttel rokonságban álló rozsomák (Gulo gulo) különösen nyáron szívesen fogyaszt gyümölcsöket. A torkosborznak is nevezett állatok lakomát csaptak a tökből. A faágra feltűzött zsákmányt a hím szerezte meg, sikerült feltörnie a tököt, majd a héjat kiköpve enni kezdett, amikor pedig éhsége egy kicsit enyhült, társát is oda engedte a finom falatokhoz.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!