Magyarország

2011.11.12. 14:25

Emlékparkot avattak Bánffy György tiszteletére

Budapest, 2011. november 12., szombat (MTI) – Emlékparkot neveztek el Bánffy György Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészről Budapest II. kerületében szombaton.

Budapest, 2011. november 12., szombat (MTI) – Emlékparkot neveztek el Bánffy György Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészről Budapest II. kerületében szombaton.Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere ünnepi beszédében olyan embernek nevezte Bánffy Györgyöt, aki egész életében a magyar kultúráért, a magyar nyelvért, a magyar nemzet értékeiért tevékenykedett. Mint fogalmazott, kivételes életút ért véget tavaly szeptember 3-án, amikor „örökre távozott tőlünk Bánffy György”.

A polgármester szavai szerint olyan művészről kapja nevét a nemrég megépített park, „aki mindenkor magával ragadta hallgatóit, tevékeny élete utolsó percéig a pódiumon állt és gyönyörködtette közönségét”.

Láng Zsolt utalt arra is: Bánffy György a magyar nyelv „megszállottja” volt, több mint félévszázados művészi útján megfordult tanyasi könyvtárakban, vidéki iskolákban, gyári önképzőkörökben, egyetemi előadótermekben és a határon túli színházakban. Hozzátette: „meggyőződéssel vallotta, hogy a szép magyar nyelv és a magyar irodalom az egyik olyan pillér, amely ezer éve megtartja nemzetünket”.

A városrész vezetője megemlékezett Bánffy György 1956-os szerepvállalásáról is, amely után „több éves szilenciumra ítélték, és vidéken folytatta pályáját”. Mint mondta, a művész ekkor is példát mutatott küzdeni tudásból, szorgalomból és emberszeretetből. Szólt arról is, hogy Bánffy György 1989 őszén mondott, a parlament feloszlatásáról szóló beszéde „az új választások kiírásával örökre helyet kapott az újkori história lapjain”.

Láng Zsolt jelezte azt is, hogy a park elnevezéséről a pesthidegkúti polgárok javaslata alapján döntöttek, miután Bánffy György „ezer szállal kötődött” a településrészhez, amelynek díszpolgára volt.

Az emlékpark avatásán részt vett Bánffy György özvegye, Sátory Tilda, Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége és Mádl Dalma, a volt köztársasági elnök özvegye is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!