Magyarország

2012.03.15. 13:02

Március 15. - Lengyel-magyar együttműködés a Patrióta Európa mozgalomban

Budapest, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - A Civil Együttműködési Tanácskozás (CET), a Gazeta Polska című lengyel hetilap és háromszáz klubjának képviselői csütörtökön Budapesten szerződést írtak alá arról, hogy együttműködnek a Patrióta Európa Mozgalomban.

Budapest, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - A Civil Együttműködési Tanácskozás (CET), a Gazeta Polska című lengyel hetilap és háromszáz klubjának képviselői csütörtökön Budapesten szerződést írtak alá arról, hogy együttműködnek a Patrióta Európa Mozgalomban.

    A Polgárok Házában tartott eseményen Csizmadia László, a CET elnöke azt mondta, a mozgalom célja a "civil nemzetépítés", civil kontroll gyakorlása Európa felett. Európa szerkezete "recseg-ropog", "a pénzhatalom térdre kényszerített" minden uniós tagállamot - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy éppen ezért olyan civil összefogásra van szükség, amely nem bal- vagy jobboldali irányultságú. A Patrióta Európa Mozgalomnak az egész földrészre ki kell terjednie, hogy "ajtót nyisson minden kormány felé" - emelte ki.

    Tomas Sakievicz, a Gazeta Polska főszerkesztője arról beszélt, hogy hetilapja körül társadalmi mozgalom bontakozott ki, háromszáz klub szerveződött az olvasóikból. Ezeknek a kluboknak a tagjai a patrióta, keresztény értékeket tartják fontosnak - mondta. 

    Ryszard Kapuscinski, a Gazeta Polska-klubok elnöke kiemelte: a 2005-től alakult klubokhoz olyanok csatlakoztak, akik nem akarnak belépni politikai pártokba, de felelősséget éreznek Lengyelország sorsa iránt. Remélhetőleg hosszú évekig tartó, gyümölcsöző kapcsolatot sikerül kiépíteni a magyar civilekkel - hangoztatta.

    Bodó Barna, a CET alelnöke, az Erdélyi Magyar Civil Szövetség elnöke elmondta, Európában hitelesen kell megjeleníteni minden nemzet érdekeit, és ezért van szükség a Patrióta Európa Mozgalomra.

    A Patrióta Európa Mozgalom februárban alakult azzal a céllal, hogy Európa közös értékeit hirdesse és védje, összefogva valamennyi európai civil szervezettel. 

    Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője bejelentette: pénteken együttműködési megállapodást köt a Gazeta Polska és a Magyar Hírlap, hogy segítsék a két ország közötti információáramlást. A dokumentumban kijelentik, mindkét lap elkötelezett a sajtószabadság mellett - hangsúlyozta.

    Csizmadia László úgy fogalmazott, reggel befutott "a lengyel expressz" a Nyugati pályaudvarra, csaknem ezer lengyel érkezett, hogy tisztelegjen március 15. emléke előtt, és szolidaritását fejezze ki a magyarokkal, a magyar kormánnyal.

    Tomas Sakievicz kijelentette: a lengyelek Magyarországra "a szólásszabadság oázisaként" tekintenek.

    Az eseményre szóló meghívóban azt írták, "a történelmi lengyel–magyar barátság keretében" több száz lengyel jelezte, hogy a március 15-i ünnepségeken részt kíván venni. Fogadásukat a Civil Összefogás Fórum és a Civil Együttműködési Tanácskozás szervezte, utazási és szállásköltségeiket pedig a lengyelek maguk fedezik.

    Bayer Zsolt újságíró, a Békemenet Magyarországért Egyesület egyik alapítója korábban úgy nyilatkozott, hogy a budai Várból induló lengyel szimpatizánsokat a Széchenyi téren megvárják, és együtt vonulnak majd a Kossuth térre, hogy meghallgassák Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!