Magyarország

2012.04.05. 18:47

A kora újkori temető újabb maradványaira bukkanhattak Pápán

Pápa, 2012. április 5., csütörtök (MTI)- Pápán a főtér átalakítási munkálatai során valószínűleg a kora újkori temető újabb maradványaira bukkantak, így a beruházás leáll, amíg a szakértők döntenek a lelet sorsáról - hangzott el csütörtökön sajtótájékoztatón.

Pápa, 2012. április 5., csütörtök (MTI)- Pápán a főtér átalakítási munkálatai során valószínűleg a kora újkori temető újabb maradványaira bukkantak, így a beruházás leáll, amíg a szakértők döntenek a lelet sorsáról - hangzott el csütörtökön sajtótájékoztatón.Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. igazgatója az MTI-nek elmondta: a főtéren, a Plébániasoron a kivitelező az útépítés alépítményi munkáit végezte, úgynevezett tükröt készített, vagyis az út pályaszerkezetéig (30-40 centiméter mélyen) leszedte a felesleges földet, s megmérte az altalaj teherbíró képességét. Kiderült, hogy olyan gyenge, hogy ki kell cserélni szemcsés anyagra annak érdekében, hogy az újonnan lerakandó gránitburkolat ne süllyedjen meg - magyarázta az ügyvezető.

Hozzátette: nem nagy területről, 100-150 négyzetméterről van szó, a földmunkák során azonban ismét emberi csontokat találtak, ami feltehetően a korábban már a régészek által feltárt kora újkori temetőhöz tartozik.

A főtér átalakítását régészeti felügyelet alatt végzik, a Laczkó Dezső múzeum régészei pedig leállították a további munkát - mondta az igazgató. Közlése szerint jövő héten a múzeummal és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal közösen helyszínbejárást tartanak, ahol meghatározzák a további munkálatokat. Németh Tamás bízik abban, hogy a régészeti munkálatok nem okoznak jelentős késedelmet.

Kiss Róbert, a Laczkó Dezső múzeum régésze elmondta, hogy 2010-ben és 2011-ben is végeztek Pápa főterén feltárásokat, akkor a kora újkori temetőt térképezték fel. 

Most több sírra utaló jelet találtak, de a csontok töredékesek, ezért a korukat egyelőre nem lehet megállapítani: lehet, hogy a kora újkori, de az is lehet, hogy Árpád-kori sírok - folytatta a régész. A templom nyugati oldalán ugyanis korábban kerültek már elő Árpád-kori sírok, a most feltárt terület pedig a templom keleti oldala, tehát elképzelhető, hogy egy temetőről van szó - magyarázta Kiss Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!