Magyarország

2012.04.22. 15:33

MSZP: meg kell akadályozni az internet- és telefonadó bevezetését!

Budapest, 2012. április 22., vasárnap (MTI) - Az MSZP elszánt és elkötelezett abban, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel, az érintett szolgáltatók, vállalkozások, civil és szakmai szövetségek, fogyasztói szervezetek és állampolgárok összefogásával megakadályozza az internet- és telefonadó bevezetését - közölte Baja Ferenc vasárnap Budapesten.

Budapest, 2012. április 22., vasárnap (MTI) - Az MSZP elszánt és elkötelezett abban, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel, az érintett szolgáltatók, vállalkozások, civil és szakmai szövetségek, fogyasztói szervezetek és állampolgárok összefogásával megakadályozza az internet- és telefonadó bevezetését - közölte Baja Ferenc vasárnap Budapesten.Az ellenzéki párt internet- és infokommunikációs tagozatának elnöke sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által bevezetni kívánt internet-, telefon-, mobil- és sms-adó az információszolgáltatást szűkítené, a civilizációs esélyegyenlőségi szakadékot mélyítené, a munkanélküliséget pedig növelné. Mindezeken felül gazdaságilag is "elfogadhatatlan és jogellenes" - tette hozzá.

Baja Ferenc azt is kiemelte: az említett szolgáltatások jelenleg is forgalmiadó kötelesek, így az új adónem bevezetésével a telekommunikációs területen kettős adóztatás jelenne meg. A szocialisták szerint a bevezetni kívánt adónem ellentétes lenne a Fidesz által meghirdetett választási és kormányprogrammal, ezért az MSZP-s tagozat felkéri a kormány "véleményező és tanácsadó szervét", a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsot, utasítsa el az NGM javaslatát.

Az MSZP parlamenti frakciója továbbá kezdeményezi, hogy az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai bizottsága az érintett szakmai, társadalmi és civil szervezetek jelenlétében, nyílt ülésen hallgassa meg az NGM és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítóit a bevezetni kívánt adó gazdasági, társadalmi és modernizációs hatásaira vonatkozóan - tette hozzá Baja Ferenc.

Az Origo pénteken írt arról, hogy információjuk szerint az NGM azt javasolja a kormánynak: minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg; a tárca szerint az ebből származó bevétel elérheti a 40-50 milliárd forintot.

Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnökség miniszterelnöki biztosa szombaton Facebook-oldalán azt írta: "biztos vagyok benne: internetadó nem lesz".

Baja Ferenc ez utóbbi vélemény kapcsán, kérdésre válaszolva, azt mondta: nem véletlen, hogy a miniszterelnöki biztos az internetadó bevezetését cáfolta, a telefonadót viszont nem. Mint kifejtette: információi szerint van olyan elképzelés - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter verziója -, amely szerint az internet- és telefonadót együtt szeretnék bevezetni. Baja Ferenc szerint az internetadót, mind az európai adójogi szempontok, mind a technikai lehetőségek miatt, nehezebb lenne bevezetni. Technikailag egyszerűbb az sms, illetve a hangalapú szolgáltatás adóztatása - jegyezte meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!