Magyarország

2012.04.01. 18:38

Schmitt-ügy - Vona: az elnök szólaljon fel hétfőn a Házban!

Budapest, 2012. április 1., vasárnap (MTI) - A Jobbik arra kéri Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy hétfőn az Országgyűlésben éljen a házszabály adta lehetőségével, és szólaljon fel napirend előtt "az egész ország becsületét kockáztató botrányával" kapcsolatban.

Budapest, 2012. április 1., vasárnap (MTI) - A Jobbik arra kéri Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy hétfőn az Országgyűlésben éljen a házszabály adta lehetőségével, és szólaljon fel napirend előtt "az egész ország becsületét kockáztató botrányával" kapcsolatban.Vona Gábor, a Jobbik elnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében hozzátette: egyúttal arra is felszólítják az államfőt, hogy "sportemberhez méltó bátorsággal kérjen maga ellen bizalmi szavazást az Országgyűlésben".

Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök megbízatása megszűnik a megbízatási idejének lejártával, halálával, illetve ha kilencven napot meghaladó időn át képtelen feladatköreinek ellátására, továbbá ha a megválasztásához szükséges feltételek már nem állnak fenn, összeférhetetlenség kimondásával, a lemondásával, vagy ha megfosztják a tisztségtől. A tisztségtől való megfosztást az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a köztársasági elnökkel szemben, ha az alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsérti, illetve szándékos bűncselekményt követ el. A megfosztási eljárás megindításához a parlamenti képviselők kétharmadának szavazata szükséges. A voksolás titkos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!