Magyarország

2012.05.07. 19:36

Élesen bírálta az Európai Bizottság Magyarországgal szembeni eljárását egy teológus a Focusban

Budapest, 2012. május 7., hétfő (MTI) - Az Európai Bizottság úgy találja, érdemes szankcionálni egy keresztény, nemzeti liberális kormányt, az otromba mérleghamisítást és a milliárdos adósságokat viszont nem - írta "Magyarország szabadsága" című kommentárjában egy teológus a Focus című német hetilapban hétfőn.

Budapest, 2012. május 7., hétfő (MTI) - Az Európai Bizottság úgy találja, érdemes szankcionálni egy keresztény, nemzeti liberális kormányt, az otromba mérleghamisítást és a milliárdos adósságokat viszont nem - írta "Magyarország szabadsága" című kommentárjában egy teológus a Focus című német hetilapban hétfőn.A Münchenben megjelenő hírmagazin cikkének szerzője, Ulrich Schacht szerint felmerül a kérdés, vajon a Magyarországot a saját szuverenitását érintő kérdésekben - például a nemzeti bank függetlensége és a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentése miatt - fenyegető Európai Bizottságnak (EB) nem lennének-e súlyosabb problémái, például a gazdasági statisztikáit többször meghamisító és az egész Európai Uniót a csőd szélére vezető feneketlen "fiskális hordót", név szerint Görögországot illetően. Míg azonban Görögország esetében mindezek ellenére sem zárultak el az uniós pénzcsapok, addig - a korábbi szocialista kormányzat által maga mögött hagyott gigantikus államadóssággal küzdő - Magyarországot az EU-támogatások befagyasztásával tervezi szankcionálni Brüsszel.

Aki azonban így közelíti meg a kérdést, nem érti az EB és Magyarország között az Orbán-kormány hatalomra lépése óta folyó konfliktus lényegét - vélte Schacht. A szerző szerint Magyarország nem követett el szerződésszegést. Ehelyett a viszály oka, hogy a parlament az ország keresztény és nemzeti liberális öntudatában gyökerező új alaptörvényt fogadott el, amely a némethez hasonlóan Istenre hivatkozik, s a franciához hasonlóan a saját nyelv és kultúra fontosságát hangsúlyozza, így ezzel - mint fogalmazott - elvben ellentmond az EU univerzalisztikus karakterű, "neojakobinus boldogságdiktatúrává" való átértelmezésének.

Emiatt folytat lejárató hadjáratot Orbánnal szemben "a baloldali és álliberális eredetű, világias-materialista, haladó Európa" az "agresszív posztnacionalista hittérítő politikai- és médiakomplexum" segítségével - írta Schacht. A német közszolgálati adókon Magyarországot egy Fehéroroszországhoz hasonló diktatúraként festik le, amely a szerző olvasatában annak a jele, hogy a demagógia Brüsszelben és Berlinben sem ismer határokat.

"Az Európai Bizottság válaszút előtt áll Magyarország esetében: ha továbbra is Magyarország szuverenitásának megnyirbálására fog törekedni, végérvényesen igazolja, hogy (az EU) nem egy szabad projekt, hanem egy totalitárius kísérlet. Magyarország védelemre szoruló szabadsága ezért a miénk is" - zárta sorait a Svédországban élő író-teológus Schacht, aki az NDK-ban született. Államellenes uszítás miatt 1973-ban bebörtönözték, majd 1976-ban toloncolták ki az NSZK-ba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!