Magyarország

2012.05.26. 14:34

Európai ügyészek: a gazdasági válság új kihívások teremtett

Budapest, 2012. május 26., szombat (MTI) - A globális pénzügyi és gazdasági válság hatására az európai ügyészségeknek új kihívásokkal kell szembenézniük; sok országban nőtt a bűnözés volumene, illetve annak struktúrája jelentősen átalakult - állapították meg az európai ügyészek a témában rendezett budapesti konferencia zárásaként elfogadott nyilatkozatukban szombaton Budapesten.

Budapest, 2012. május 26., szombat (MTI) - A globális pénzügyi és gazdasági válság hatására az európai ügyészségeknek új kihívásokkal kell szembenézniük; sok országban nőtt a bűnözés volumene, illetve annak struktúrája jelentősen átalakult - állapították meg az európai ügyészek a témában rendezett budapesti konferencia zárásaként elfogadott nyilatkozatukban szombaton Budapesten.Polt Péter legfőbb ügyész elnökletével május 24. és 26. között Budapesten rendezték meg az Európai Unió legfőbb ügyészei hálózatának ötödik plenáris ülését. A Legfőbb Ügyészség által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a konferencia zárásaként a részvevők nyilatkozatot fogadtak el, és ebben rámutattak: "a mai nehéz gazdasági és pénzügyi környezet magával hozza azokat a szakmai kihívásokat, amelyek előtérbe helyezik a jó kormányzás követelményeinek való mind teljesebb megfelelést".

Az ügyészségek függetlensége, pártatlansága, pénzügyi autonómiája, munkájának hatékonysága mind olyan érték, amely felértékelődik a jelenlegi helyzetben - írták. Az európai ügyészek szerint mivel a megszorításoknak kontraproduktív hatásuk lehet, a jelen helyzetben a tagállamoknak arra kell törekedniük, hogy az ügyészségeknek megfelelő technikai feltételeket, az ügyészek és ügyészségi alkalmazottak számára jobb képzési lehetőségeket, és a bíróságok előtt folyó bizonyítási eljárásokhoz szükséges jobb minőségű szakértői hozzájárulást biztosítsanak.

"Alapkövetelmény, hogy a gazdasági válság nem befolyásolhatja negatív irányba az ügyészségek munkavégzésének színvonalát" - szögezték le.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint a konferencián - amelynek témája: a gazdasági válság hatása az ügyészségek munkájára, szervezetére és az ügyészek képzésére az Európai Unióban volt - 16 uniós tagállam legfőbb ügyészi szinten képviseltette magát. A tanácskozás résztvevői az ülésen eszmét cseréltek az európai ügyészség létrehozásáról is. Közölték, az egyéves mandátumának kitöltése után leköszönő Polt Péter utódául a közgyűlés Andrzej Seremet lengyel legfőbb ügyészt választotta a hálózat elnökévé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!