Magyarország

2012.05.18. 18:04

Navracsics Tibor: százmilliárdos megtakarítás bürokráciaellenes lépésekkel

Szekszárd, 2012. május 18., péntek (MTI) - A nemzetgazdasági minisztérium Egyszerű állam programja keretében bürokráciaellenes lépésekkel százmilliárd forintot takarított meg - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes pénteken, Szekszárdon.

Szekszárd, 2012. május 18., péntek (MTI) - A nemzetgazdasági minisztérium Egyszerű állam programja keretében bürokráciaellenes lépésekkel százmilliárd forintot takarított meg - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes pénteken, Szekszárdon.

"A közigazgatásban és az önkormányzati szférában takarékossági lépésekkel, intézmény-összevonásokkal az elmúlt két évben további, közel háromszázmilliárd forint megtakarítást értünk el" - tette hozzá a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője a szekszárdi kormányablak épületében tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a minisztériumok deregulációs - szabályokat egyszerűsítő - lépéseit összehangoló bizottság a vállalkozók beszámolási és elszámolási kötelezettségeit próbálja meg egyszerűbbé tenni.

A miniszter a 2013. január 1-től megalakuló járásokkal kapcsolatos kérdésre elmondta: terveik szerint a járások területét nem a most végszavazásra váró törvény szabályozza majd. Ennek az az oka, hogy ne kelljen törvényt módosítani akkor, ha egy település járást szeretne váltani. Szavai szerint még viták folynak arról, hogy a járási hivatalokat közigazgatási szakemberek vagy politikusok vezessék.

"A mi álláspontunk ebben a kérdésben tiszta; én azt szeretném, hogy összeférhetetlen legyen a járási hivatalvezetői és az országgyűlési képviselői pozíció, ahogyan a kormánymegbízotti megbízatás is az lesz 2014-től" - mondta a tárca vezetője.

Navracsics Tibor ezt követően a Magyar Vállalkozói Szalon rendezvényén azt mondta: a jó állam létrehozását 2010-ben nem abban a hitben határozták meg célként, hogy 2014-ben jó állam lesz Magyarországon. "Sőt abban sem vagyok biztos, hogy 2018-ban kijelenthetjük, hogy jó állam van" - tette hozzá.

Megjegyezte: a magyar politika legnagyobb problémája a kiszámíthatóság hiánya, és ezen nem segített a 2010 után időszak sem. "2010 és 2012 között intenzív átalakulási időszakot éltünk át, az intézményi átalakulás példa nélküli, de szükséges volt" - mondta.

A régiók szerepével kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette: a jelenlegi régiók túl nagy egységek az "érzékeny tervezésre", az uniós források elosztásának megyei szintre helyezése a kis tájegységekre érzékenyebb rendszert eredményez majd 2014 után.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!