Magyarország

2012.06.22. 19:33

Birtokvédelmi per a Higi Papírsoft Zrt. tulajdonosai között

Szolnok, 2012. június 22., péntek (MTI) - Birtokvédelmi per kezdődött pénteken a Szolnoki Városi Bíróságon a Higi Papírsoft Zrt. szolnoki fióktelepéről a cég tulajdonosai között. Az alperes jogi képviselője ügyfele személyiségi jogaira hivatkozva zárt tárgyalás elrendelését indítványozta, amelynek a bíróság helyt adott, emiatt a tárgyaláson megjelent közel ötven higis munkavállalónak és az ügyet figyelemmel kísérő újságíróknak távozniuk kellett a tárgyalóteremből.

Szolnok, 2012. június 22., péntek (MTI) - Birtokvédelmi per kezdődött pénteken a Szolnoki Városi Bíróságon a Higi Papírsoft Zrt. szolnoki fióktelepéről a cég tulajdonosai között. Az alperes jogi képviselője ügyfele személyiségi jogaira hivatkozva zárt tárgyalás elrendelését indítványozta, amelynek a bíróság helyt adott, emiatt a tárgyaláson megjelent közel ötven higis munkavállalónak és az ügyet figyelemmel kísérő újságíróknak távozniuk kellett a tárgyalóteremből.A zárt tárgyalás elrendelése előtt annyit kiderült: a per a tulajdonosok között évek óta zajló pénzügyi és egyéb természetű vita része. Emiatt április eleje óta nincs termelés a szolnoki papírgyárban, mert a kisebbségi tulajdonos által megbízott biztonsági cég nem engedi be a dolgozókat az üzemi területre. A többségi tulajdonos emiatt birtokvédelmi kérelemmel fordult Szolnok jegyzőjéhez, aki az ügyet átadta a bíróságnak. A perben a többségi tulajdonos a birtokvédelem kimondása mellett azt is kéri a bíróságtól, hogy a leállás miatt keletkezett kárt, illetve az újraindítás költségeit az alperes térítse meg számára.

Az ügyhöz tartozik, hogy június 8-án a többségi tulajdonos képviselői mintegy harminc dolgozó kíséretében már az üzemhez vonultak, de belépési szándékuk meghiúsult. A birtokvédelmi perben várhatóan a jövő héten születik határozat.

A Higi Papírsoft Zrt. áprilisi leállása előtt bérmunkában a Sztár Kft.-nek gyártott különböző papírtermékeket úgy, hogy a megrendelő szerzett be minden anyagot, kelléket.

A Higi Papírsoft Zrt. közel száz dolgozót foglalkoztat, akiknek nem mondtak fel. Több neve elhallgatását kérő munkavállaló az MTI-nek arról számolt be, hogy körükben teljes a bizonytalanság. Fizetést nem kapnak, és mivel a munkaszerződésüket nem szüntették meg, nem jogosultak munkanélküli segélyre.

A papírgyár és feldolgozóüzem a Szolnoki Ipari Parkban 10 hektáros területen zöldmezős beruházásként jött létre, csarnoka több mint 15 ezer, cellulózraktára 2600 négyzetméter alapterületű. Papírgépe évi 30 ezer tonna papír előállítására alkalmas. A feldolgozóüzem kapacitása évi 10 ezer tonna késztermék, például szalvéta, papír zsebkendő, konyhai törlőkendő és egészségügyi papír.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!