Magyarország

2012.06.24. 09:15

Egy hét múlva már új szabályok szerint támogatják a cukorbetegek és a prosztatarákban szenvedők gyógyszereit

Budapest, 2012. június 24., vasárnap (MTI) - Egy hét múlva egyes gyógyszerek árának támogatásánál életbe lép a terápia eredményességén alapuló szabályozás, így a jövőben a cukorbetegeknek és a prosztatarákban szenvedőknek gyakrabban kell orvosi felülvizsgálatra menniük.

Budapest, 2012. június 24., vasárnap (MTI) - Egy hét múlva egyes gyógyszerek árának támogatásánál életbe lép a terápia eredményességén alapuló szabályozás, így a jövőben a cukorbetegeknek és a prosztatarákban szenvedőknek gyakrabban kell orvosi felülvizsgálatra menniük.

A gyógyszerek támogatási rendszerébe tavaly egy egészségügyi salátatörvényben vezették be a "beteg-együttműködés" kifejezést, ez a beteg egészségügyi szakemberrel egyeztetett ajánlásoknak megfelelő viselkedését jelenti a gyógyszerszedés, táplálkozás és az életvitel területén.

A cukorbetegek és a prosztatarákban szenvedők gyógyszereinek támogatására vonatkozóan a terápia eredményességén alapuló új szabályozást egy április végén megjelent miniszteri rendelet rögzíti. Az egészségügyi államtitkárság akkor az MTI érdeklődésére azt közölte: a rendeletmódosítás a cukorbetegek és a prosztatarákban szenvedő betegek kiemelt és emelt, indikációhoz kötött, támogatott gyógyszereit érinti.

Mint írták, a pontosítások biztosítják, hogy az inzulinkezelésre szoruló betegek "a terápiás fokozatosság elve" alapján jussanak hozzá az úgynevezett analóg inzulinkezeléshez. Azt ugyanis egy évet követően július 1-jétől csak akkor lehet kiemelt támogatással rendelni, ha az orvos terápiás javaslatának betartása mellett a betegek elérik "a szakmai szabályok és a nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértékeket". Ez alól kivételt jelenthetnek a 18 éven aluliak, illetve azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét - tették hozzá.

A módosítás biztosítja annak feltételét is, hogy "a betegek szorosabb szakmai kontroll alatt legyenek", az eddigi egyéves időtartamról fél évre változik a szakorvosi javaslat érvényessége - írta az államtitkárság.

A Magyar Diabetes Társaság elnöke, Winkler Gábor úgy nyilatkozott: egyetértenek azzal rendelkezéssel, amely szerint a jövőben azoknak a cukorbetegeknek az analóg inzulinos kezelését támogatják, akiknek az állapotán az valóban javít, és ennek érdekében a beteg is megfelelően együttműködik.

A társaság elnöke elmondta, hogy egy cukorbeteg helyesen felépített kezelése tartalmazza, naponta mennyi szénhidrátot és milyen elosztásban fogyasszon. Vannak viszont, akik ezt nem követik, mert nem képesek a rendszeres életvitelre, és akkor esznek, illetve adják be maguknak az inzulint, amikor ahhoz "kedvük van".

Az orvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a cukorbetegeknél "elvárás a rendszeres vércukor-önellenőzés". Így ha valaki azt veszi észre, hogy vércukorértékei konzekvensen eltérnek a kezelési céltól, fel kell keresnie kezelőorvosát, hogy tisztázzák, mi lehet ennek az oka.

Az elnök szerint alapvetően jól átgondolt rendelkezés született, amelyet civil és szakmai szervezetekkel való egyeztetés előzött meg.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!