Magyarország

2012.06.12. 15:45

Felállították Munkácsy Golgotáját a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

Szeged, 2012. június 12., kedd (MTI) - Felállították Munkácsy Mihály Golgota című képét kedden a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, ahol június 23-án nyílik tárlat a festő alkotásaiból.

Szeged, 2012. június 12., kedd (MTI) - Felállították Munkácsy Mihály Golgota című képét kedden a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, ahol június 23-án nyílik tárlat a festő alkotásaiból.

Szentkirályi Miklós restaurátorművész, a Magyar Restaurátor Kamara elnöke elmondta, hogy a csaknem hárommázsás, 36 négyzetméteres festmény rendkívüli törődést igényel. Szállításában, kifeszítésében és az egyéb szükséges munkálatokban öt restaurátor és több más szakember, összesen egy tucatnyian vesznek részt.

Az alkotás 1991-ben kezdődő restaurálásában is részt vállaló művész emlékeztetett arra, hogy a Golgota története kalandos, hiszen 1907-ben az akkori tulajdonos John Wanamaker háza leégett, a festményt csak úgy tudták megmenteni, hogy kivágták a keretből. A hiányzó széleket ugyan kipótolták, de a régi és az újabb vászon találkozása máig a festmény legérzékenyebb része.

A Golgota hatalmas mérete miatt csak hengeren szállítható, így minden kicsomagolást követően ellenőrizni kell a festmény felületét, pótolni az esetleges "lepattogzódásokat" és a helyenként lemattult lakkréteget - hangsúlyozta a restaurátor.

Szentkirályi Miklós elmondta, hogy a festmény a nagy sikerű bécsi Munkácsy-kiállítás helyszínéről, a Künstlerhausból érkezett Szegedre. A Tisza-parti városban október közepéig látható tárlatot követően pedig visszakerül a debreceni Déri Múzeumba.

A szegedi Munkácsy-tárlat gerincét a Pákh Imre gyűjteményéből származó több mint harminc alkotás adja. Ezek között szerepel két olyan festmény is - az 1882-ben festett Olvasó nő és a 1888-89-ben készített Hímző leány -, amelyeket korábban még nem mutattak be magyarországi kiállításon.

A Pákh-gyűjtemény mellett öt festményt a Magyar Nemzeti Galéria kölcsönöz a kiállításra, három alkotást - a Honfoglalás színvázlatát és szénvázlatát, valamint a Tálcás lányt - a Móra Ferenc Múzeum saját gyűjteményéből mutatnak be a Kultúrpalotában. A tárlaton látható - a békéscsabai múzeumból származó - fotográfiák Munkácsy Mihály párizsi műtermét, baráti körét idézik meg.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!