Magyarország

2012.06.23. 16:41

Lengyel trendkutató előadása a dizájn világnapján Budapesten

Budapest, 2012. június 23., szombat (MTI) - A holland és az európai dizájn elismert szakembere, Zuzanna Skalska trendkutató, tervezési stratéga tart előadást Budapesten a nemzetközi dizájntrendekről és a "slow design-ról", június 29-én, a dizájn világnapján. A rendezvény egyben a Design Hét Budapest fesztivál bevezető eseménye lesz.

Budapest, 2012. június 23., szombat (MTI) - A holland és az európai dizájn elismert szakembere, Zuzanna Skalska trendkutató, tervezési stratéga tart előadást Budapesten a nemzetközi dizájntrendekről és a "slow design-ról", június 29-én, a dizájn világnapján. A rendezvény egyben a Design Hét Budapest fesztivál bevezető eseménye lesz.Az előadást a Design Terminál Erzsébet téri épületében rendezik meg angol nyelven, szinkrontolmácsolás mellett. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött - tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (Icsid) megalakulásának 50. évfordulója alkalmából 2007. június 29-én hirdette meg először a dizájn világnapját. Ezen a napon világszerte együtt ünnepelnek a tervezők és az érdeklődők. A nemzetközi megmozdulás célja, hogy a dizájn jelentőségét ne csak a szakma, hanem a nagyközönség felé is hangsúlyozza.

A lengyel származású Zuzanna Skalska 1991 óta él Hollandiában, ahol az eindhoveni Design Academy-n és a Royal Academy of Fine Art & Design-on folytatta tanulmányait. A diploma megszerzése után a Philips Designnál helyezkedett el mint a stratégiai részleg trendelemzője. 2001-ben kezdett dolgozni a VanBerlo-nál, Hollandia legnagyobb design tanácsadó cégénél, ahol a mai napig a legkülönbözőbb iparágakban végez trendkutatásokat. Zuzanna éves szinten több mint 25 nemzetközi szakmai és kereskedelmi vásáron vesz részt, számos szeminárium és előadás mellett, világszerte különböző konferenciák meghívott előadója.

Az idén kilencedik alkalommal meghirdetett Design Hét Budapestet szeptember 28. és október 7. között rendezik meg. Az évről-évre csaknem 300 együttműködő partnerrel megvalósuló és 60 ezer látogatót vonzó eseménysorozat aktuális szlogenje: "Élj lassabban!". Ennek szellemében a középpontban ebben az évben az átgondoltabb fogyasztásra ösztönző, a magasabb életminőség, a tartalmasabb és nyugodtabb élet, a gazdasági, társadalmi és kulturális fenntarthatóság megvalósítását célzó "slow mozgalmak" állnak.

A "slow design" kifejezés, amely mintegy egy évtizede honosodott meg a szakmai köztudatban, elsősorban egy demokratikus és holisztikus tervezői magatartást takar: olyan felelős és tudatos tervezői gyakorlatot, amely a tárgyak teljes életciklusával számolva, a design hosszú távú hatásaira koncentrál. Hisz a fenntartható fejlődésben, a regionalizmusban, a kulturális sokszínűségben, a lokális értékekben és az egyediségben. Új minőség létrehozására törekszik, eközben a helyi nyersanyagokra és erőforrásokra alapoz, ezzel is erősítve a kis közösségeket.

A szeptemberi eseményekről bővebben tájékozódni és Zuzanna Skalska előadására regisztrálni a www.designhet.hu/news oldalon lehet.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!