Magyarország

2012.06.02. 10:11

Rétvári: társadalmi egyeztetések után több ponton módosulhat a Ptk. tervezete

Budapest, 2012. június 2., szombat (MTI) - Több ponton módosulhat az új Polgári törvénykönyv Országgyűlés elé kerülő tervezete az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) észrevételei alapján - mondta el Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Budapest, 2012. június 2., szombat (MTI) - Több ponton módosulhat az új Polgári törvénykönyv Országgyűlés elé kerülő tervezete az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) észrevételei alapján - mondta el Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Mint kifejtette: a tervezet eredeti szövege szerint egy jogi személy tartozásaiért - jogutód nélküli megszűnés esetén - annak alapítóját, illetve tagjait akkor is felelősség terhelte volna, ha alultőkésítés miatt a rendelkezésre álló vagyon nem lett volna elegendő a működés fenntartásához.

A rendelkezéssel kapcsolatban az AmCham mellett több szakmai szervezet is jelezte, hogy a gyakorlatban számos problémát okozhat, ezért előreláthatólag ez kikerül a tervezetből. Másik példaként említette, hogy a tervezet a jogi személyek szervezetére, valamint a tagok egymás közötti és a jogi személy közötti viszonyára a diszpozitivitást rendeli főszabályként, azaz eltérhetnek a törvényben meghatározottaktól, amely alól azonban van néhány kivétel is.

Az egyeztetések során az AmCham is jelezte, hogy a kivételek meghatározása nem teljesen egyértelmű, ennek megfelelően az erre vonatkozó szabályok további pontosítása várható. Emellett az AmCham-nek a jogi személy határozatainak felülvizsgálatára nyitva álló határidővel kapcsolatos észrevételeit is komolyan megfontolják - jelezte Rétvári Bence, aki kitért arra is, hogy a szervezet 48 oldalas véleménycsomagot küldött a KIM-nek.

Az államtitkár felidézte, hogy az új Ptk. tervezetét február közepén bocsátották társadalmi egyeztetésre, amelynek keretében március végéig bárki elküldhette észrevételét, a minisztérium pedig több körben folytatott egyeztetéseket stratégiai partnereivel, így az AmCham-el is.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a beérkezett észrevételekről 2012. április 21-én egyeztetést is tartottak a szakmai szervezetekkel.

Emlékeztetett, hogy közel másfél éve - 2011. január 1-jén - lépett hatályba a társadalmi egyeztetéseket szabályozó részvételi törvény. Rétvári Bence közlése szerint azóta több tucat törvényt és rendeletet bocsátottak társadalmi egyeztetésre, amelynek keretében számtalan észrevétel érkezett az interneten keresztül, valamint a stratégiai partnereinktől is. A stratégiai partnerség lényege, hogy olyan szervezeteket vonjanak be a jogszabályok kidolgozásába, amelyek konkrét tapasztalatokkal rendelkeznek egy adott terület életviszonyairól, az azokat szabályozó jogszabályok alkalmazásáról és így gyakorlati javaslatokat tudnak adni a terület szabályozására vonatkozóan. Éppen ezért a polgároktól érkezett észrevételek mellett rendkívül fontosnak tartják stratégiai partnereink visszajelzéseit, észrevételeit. A minisztérium 2011. február 24-én elsőként az Amerikai Kereskedelmi Kamarával kötött stratégiai partnerségi megállapodást. Ennek eredménye a már több mint egy éve tartó szoros együttműködés a minisztérium és az AmCham között - mondta.

 

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!