Magyarország

2012.06.16. 19:25

Tízmilliárd forintos beruházás az ISD Dunaferr Zrt. meleghengerművében

Dunaújváros, 2012. június 16., szombat (MTI) - Az ISD Dunaferr Zrt. meleghengerművének kapacitását növelő, úgynevezett léptetőgerendás hevítő kemencét helyeztek üzembe szombaton Dunaújvárosban.

Dunaújváros, 2012. június 16., szombat (MTI) - Az ISD Dunaferr Zrt. meleghengerművének kapacitását növelő, úgynevezett léptetőgerendás hevítő kemencét helyeztek üzembe szombaton Dunaújvárosban.A saját erőből megvalósított, mintegy tízmilliárd forintos beruházás első, már befejezett állomása annak a várhatóan két-három éven belül megvalósuló modernizációs programnak, amelynek eredményeként 35-40 százalékos termelésnövekedést kíván elérni a vállalatcsoport.

Az új berendezés avatása alkalmából Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. vezérigazgatója elmondta: a cégcsoport többéves szünet után folytatja az elmúlt évtized közepén megkezdett, de a gazdasági és pénzügyi válsággal összegződő acélipari válság miatt megtorpant modernizációs, beruházási programját, amelynek első lépése a meleghengermű modernizációja és a meglevő szűk termelési kapacitások bővítése.

Ennek egyik fontos állomása a hevítési kapacitás szűk keresztmetszetét feloldó, léptetőgerendás hevítőkemence üzembe helyezése. A továbbiakban folytatják a megkezdett meleghengerműi beruházásokat, s elvégzik a kapcsolódó többi berendezés modernizációját is. A cél a meleghengerműi kapacitás 40 százalékos növelése.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a beruházás üzembe helyezésekor azt mondta, hogy a Dunaferr több olyan célt is megvalósít, amelyet nemzetgazdasági szinten maga elé tűzött a kormány.

A politikus úgy fogalmazott: a cégcsoport - ahol jelenleg több mint hétezren dolgoznak - élen jár a munkahelyteremtésben, egyike a legnagyobb exportáló vállalatoknak, orosz és ukrán befektetői háttere révén pedig mintapéldája a "keleti nyitásnak".

Az ISD Dunaferr a kormány számára több mint egy cég, kiemelten fontosak ugyanis az olyan vállalkozások, amelyek el tudják vinni az ország jó hírét Oroszországba és Ukrajnába. "A Dunaferr ilyen cég" - hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzáfűzte: a beruházások megvalósítása az ország, Dunaújváros és az ISD Dunaferr Zrt. közös sikere lesz.

Az avatóünnepség után tartott sajtótájékoztatón - a cégcsoport vezetőivel folytatott rövid megbeszélést követően - újságírói kérdésre válaszolva Szatmáry Kristóf kijelentette: az ISD Dunaferr Zrt. üzleti terve hosszú távra biztosítja a cég talpon maradását.

Dorkota Lajos, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét tolmácsolta az avatóünnepség résztvevőinek. Elmondta:a kormányfő még ebben a hónapban találkozik az ISD Dunaferr Zrt. vezetőivel. Úgy fogalmazott, hogy ezzel a találkozással, új kapcsolat kezdődik el a cégcsoport vezetése, a kormány és az önkormányzat között.

Az ISD Dunaferr Zrt. tavaly mintegy egymilliárd euró árbevételt ért el, éves szinten 1,7-1,8 millió tonna acélipari terméket gyárt, s annak mintegy 80 százalékát a külpiacokon - elsősorban az Európai Unión belül - értékesíti.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!