Magyarország

2012.07.31. 15:09

A kormány üdvözli, hogy az amerikai külügyminisztérium szerint a magyar törvények védelmezik a vallásszabadságot

Budapest, 2012. július 31., kedd (MTI) - A magyar kormány üdvözli, hogy az amerikai külügyminisztérium 2011-re vonatkozó vallásszabadság-jelentése szerint a magyar alkotmány, valamint más törvények és intézkedések védelmezik a vallásszabadságot - reagált a Miniszterelnökség Nemzetközi Kommunikációs Irodája kedden az MTI-nek a jelentésre.

Budapest, 2012. július 31., kedd (MTI) - A magyar kormány üdvözli, hogy az amerikai külügyminisztérium 2011-re vonatkozó vallásszabadság-jelentése szerint a magyar alkotmány, valamint más törvények és intézkedések védelmezik a vallásszabadságot - reagált a Miniszterelnökség Nemzetközi Kommunikációs Irodája kedden az MTI-nek a jelentésre.Az amerikai külügyminisztérium 2011-re vonatkozó, hétfőn közzétett vallásszabadság-jelentése az egyházügyi törvénynek a regisztrációról rendelkező részét és "a nyíltan antiszemita" Jobbik megerősödését kifogásolta Magyarországgal kapcsolatban; a dokumentumban ugyanakkor megállapítják, hogy a magyar törvények és intézkedések védelmezik a vallásszabadságot.

A Miniszterelnökség illetékes irodája az anyag kapcsán az MTI-vel azt közölte: a jelentés elismerően nyilatkozik arról, hogy a kormány jelentős anyagi támogatást és további kedvezményeket nyújt a történelmi egyházaknak és támogatja a kommunista diktatúra alatt elkobzott egyházi ingatlanok visszaszerzését. A jelentés külön kiemeli az oktatásért felelős államtitkárság pedagógusok számára meghirdetett tanulmányútját és továbbképzését a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetbe; Hende Csaba honvédelmi miniszter bejelentését, miszerint a budapesti Kozma utcai izraelita temető első világháborús hősi halottainak parcellájában lévő sírokat többek között a Honvédelmi Minisztérium anyagi áldozatvállalásával újítják fel és restaurálják; valamint a kormány által az uniós elnökség alatt szervezett Keresztény-Zsidó-Iszlám Párbeszéd Konferenciát - tették hozzá.

A kommunikációs iroda a jelentésnek az antiszemitizmus erősödésére utaló megjegyzésével kapcsolatban rögzíti: a kormány továbbra is elkötelezett az antiszemitizmus elleni fellépésben és mindent megtesz ezen tendencia visszaszorítása érdekében.

Éppen ezért már elkezdődtek az egyeztetések annak a monitoring rendszernek a kiépítésének a lehetőségéről, amely nemzetközi összehasonlításban is hiteles és tényszerű képet tud adni arról, hogy Magyarországon vannak-e, és ha igen, milyen jellegű antiszemita vagy kisebbségellenes jelenségek, milyen az ezzel kapcsolatos társadalmi megítélés és az intézményi reakciók - mutattak rá. Kiemelték azt is, hogy Gál András Levente kormánybiztos erről még július 20-ai látogatása során tájékoztatatta Hannah Rosenthalt, az amerikai külügyminisztérium antiszemitizmus megfigyeléséért és az antiszemitizmus elleni harcért felelős különmegbízottját is. Hannah Rosenthal budapesti látogatása során tartott sajtótájékoztatón elismerését fejezte ki a kormány hozzáállásával kapcsolatban és kiemelte, hogy 2012-ben számos kormányzati intézkedés valósul meg a tolerancia jegyében, mint például a Wallenberg-év - írták.

Szólnak arról is, hogy Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet július 25-ei nyilatkozata szerint az antiszemitizmus elleni harc mindkét országnak nagyon fontos és hogy a nagykövet üdvözölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a zéró tolerancia elvét vallja az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija pedig július elején - amikor az EMIH és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) civil vezetőségi tagjai az antiszemitizmus visszaszorításáról tárgyaltak az Egyesült Államok kormánytisztviselőivel - az amerikai Algemeiner című lap kérdésére elmondta, hogy Magyarországon nem rossz zsidóként élni és az itt tapasztalható zsidóellenes hangulat nem rosszabb, mint bárhol máshol Európában - emlékeztettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!