Magyarország

2012.07.30. 15:22

Félmilliárd forintos mederfejlesztés és rekonstrukció a nagykunsági Kakat főcsatornán

Szolnok, 2012. július 30., hétfő (MTI) - A Nagykunság talán legfontosabb csatornája 35 ezer ember életkörülményeit teszi jobbá, hiszen egyszerre javítja a belvízelvezetést, illetve biztosítja aszályos időben az öntözést - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Kenderesen, a mintegy fél milliárd forintért felújított Kakat belvízfőcsatorna átadási és projektzáró ünnepségén.

Szolnok, 2012. július 30., hétfő (MTI) - A Nagykunság talán legfontosabb csatornája 35 ezer ember életkörülményeit teszi jobbá, hiszen egyszerre javítja a belvízelvezetést, illetve biztosítja aszályos időben az öntözést - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Kenderesen, a mintegy fél milliárd forintért felújított Kakat belvízfőcsatorna átadási és projektzáró ünnepségén.A miniszter hangsúlyozta: az Új Széchenyi Terven belül a vízügyi beruházásokra, az ár- és belvízvédelemre, az öntözést segítő elképzelésekre az elmúlt években több tízmilliárd forintot költöttek. A Darányi Ignác Terv 4-5 milliárd forint fejlesztést tesz lehetővé öntözőművek, szivattyúk vásárlására, illetve kertészeti támogatásokra - tette hozzá.

Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy elkészült a Nemzeti Aszálystratégia is, amely a vízgazdálkodás feltételrendszerével foglalkozik. A minisztérium célja, hogy a mezőgazdasági termelést ily módon is biztonságossá tegye - ezt példázza a Kakat belvízvédelmi főműveinek rekonstrukciója is - jegyezte meg.

A fejlesztés célja a Kakat kettős működésű belvízfőcsatornán az alapfunkciót képező belvízkár-elhárítás, valamint a mezőgazdasági öntözővíz-szolgáltatás üzemeltetési feltételeinek javítása volt. A projekttel - az Észak-Alföldi Operatív Program célkitűzéseihez híven - megteremtették az érintett települések és a külterületek biztonságos belvízelvezetéséhez nélkülözhetetlen fejlesztéseket úgy, hogy az üzemeltetési költségek a lehető legalacsonyabbak legyenek. 

A költségek 499,4 millió forintot tettek ki, ezt az összeget az Európai Unió és a magyar állam biztosította 85-15 százalék arányban.

A Kakat belvízfőcsatorna Ecsegfalva, Kisújszállás, Kenderes és Kunhegyes települések közigazgatási területén vezet át. Közvetlenül a települések belterületét nem érinti, de befogadója a települések bel- és külterületi csapadékvizének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!