Magyarország

2012.07.07. 09:42

Hőség - A mentők a hétvégi rendezvények részvevőitől és szervezőitől is fokozott figyelmet kérnek

Budapest, 2012. július 6., péntek (MTI) - A hétvégén országszerte több szabadtéri rendezvényt is tartanak, ezért az Országos Mentőszolgálat ismételten felhívta a szervezők és a résztvevők figyelmet a kánikulai meleg veszélyeire.

Budapest, 2012. július 6., péntek (MTI) - A hétvégén országszerte több szabadtéri rendezvényt is tartanak, ezért az Országos Mentőszolgálat ismételten felhívta a szervezők és a résztvevők figyelmet a kánikulai meleg veszélyeire.

Győrfi Pál szóvivője pénteken az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Mentőszolgálat emlékeztet arra, hogy a hétvégén is kánikulai időjárás várható, a hőségriadó érvényben marad.

Kiemelte: a hőség még az egészséges szervezetet is megterheli, ezért gondoskodni kell a megfelelő folyadékpótlásról, és aki teheti, tartózkodjon árnyékos, hűvös helyen. A szabadtéri rendezvények résztvevőitől azt kérik, hogy óvakodjanak a túlzott fizikai erőfeszítéstől, öltözzenek szellős, természetes anyagból készült ruhákba, és fejüket is védjék a közvetlen napsugárzástól. A rendkívüli hőségben a rendezvények szervezőinek is van felelősségük. Fontos, hogy rendszeresen hívják fel a résztvevők figyelmét a tudnivalókra, gondoskodjanak árnyékolásról és védőitalokról - hangsúlyozta Győrfi Pál, megjegyezve, hogy egyes esetekben felvetődhet akár a rendezvény elhalasztása is.

Budapesten a hét végén zárul a Syma-rendezvényközpontban a nyolc napja zajló Magyar Világtalálkozó programsorozata. Szintén a fővárosban szombaton tartják a Budapest Pride film- és kulturális fesztivál hagyományos felvonulását. Révfülöp és Balatonboglár között szombaton a nagy meleg ellenére is megtartják a Balaton-átúszást. A Velencei-tó partján az EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) vasárnap ér véget. A MÁV-Start a balatoni és a velencei-tavi rendezvények miatt arra számít, hogy ezeken a vonalakon jelentősen nő az utasforgalom vasárnap estig; csak ezen a hétvégén mintegy százezren utazhatnak a balatoni vonatokon.

Az országos tiszti főorvos a múlt szombat óta tartó hőségriadót jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt szombatra is Vas és Zala megyére másod-, az ország összes többi területére harmadfokú figyelmeztetést adott ki. Az UV-B sugárzás maximumértékei is meghaladhatják az extrém erős, 8-as szintet. Ezzel együtt valamennyi megyében a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet pénteken azt közölte: a nagy melegben, szabad térben végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat; súlyos, akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezért kánikula idején például futni, kerékpározni a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.

Az autóvezetők figyelmét is felhívták arra, hogy a hőségben romlik a koncentrálóképesség, ezért hosszú utakon álljanak meg gyakrabban pihenni. Ismételten kiemelték: zárt gépkocsiban senki ne hagyjon gyermeket, de állatot sem.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!