Magyarország

2012.08.31. 11:52

Bevándorlási hivatal: a magyar menekültügyi rendszer az uniós normákat követi

Budapest, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója szerint a magyar menekültügyi rendszer jogi szabályozása és a befogadó intézményei teljes mértékben megfelelnek az európai uniós normáknak, ezért a magyar rendszert kritizáló németországi sajtócikkeket túlzónak tartja.

Budapest, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója szerint a magyar menekültügyi rendszer jogi szabályozása és a befogadó intézményei teljes mértékben megfelelnek az európai uniós normáknak, ezért a magyar rendszert kritizáló németországi sajtócikkeket túlzónak tartja.Végh Zsuzsanna erről annak kapcsán beszélt pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy a héten megjelent német sajtójelentések szerint a stuttgarti közigazgatási bíróság a magyar menekültügyi rendszer hiányosságaira hivatkozva megtiltotta egy menedékkérő Magyarországra toloncolását. A bíróság a Pro Asyl nevű német menekültügyi civil szervezet jelentésére hivatkozva határozott úgy, hogy az iráni állampolgárságú menedékkérőt a magyar menekültügy "rendszerszerű hiányosságai" miatt "embertelen és megalázó" bánásmód kockázatának tennék ki, ha Magyarországra toloncolnák, mert az emberi jogi aktivisták által végzett tanulmányozás szerint a fogva tartás időtartama esetenként eléri a 12 hónapot, körülményei pedig elfogadhatatlanok. A menedékkérőket rendszeresen éri bántalmazás, és megtagadják tőlük a lehetőséget jogaik érvényesítésére.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója a rádióműsorban azt mondta: a cikk általánosságokat fogalmaz meg, konkrét panaszok nagyon kevés számban érkeznek, ugyanakkor hozzátette, a magyar rendszert bíráló kritikához hasonlók a német hatóságokkal szemben is megfogalmazódnak.

Végh Zsuzsanna hangsúlyozta: Magyarországon a menekültügyi rendszer jogi szabályozása és a befogadó intézmények az uniós normáknak magasan megfelelnek. Megjegyezte, Magyarország schengeni országhatár, tranzitország, az illegális migráció az utóbbi években jelentősen emelkedett, ezért nőtt a befogadó intézményeken, szállásokon lévők száma, és vannak, akik megpróbálnak visszaélni a menekültjoggal.

Megemlítette, azt is, hogy az uniós statisztikák szerint Anglia után Németország fogadta be a legtöbb menekültkérelmet, míg Magyarország esetében úgy látja, nem várható hogy rövid távon enyhülne a migrációs nyomás, ugyanakkor azt sem várja, hogy ugrásszerűen emelkedne a magyar hatóságokhoz benyújtott menekültkérelmek száma.

A német szövetségi belügyminisztérium a magyarországi menekültekkel foglalkozó sajtócikket követően kiadott közleményében úgy fogalmazott: nem szükséges változtatni a menedékkérők Magyarországra toloncolásával kapcsolatban követett gyakorlaton, és a tárcánál úgy vélték, nem lehet kizárni, hogy a Magyarországon lefolytatott menekültügyi eljárások során hiányosságok merülnek fel, de nincsen arra utaló jel, "hogy +börtönben+ tartanak fogva menekültstátussal rendelkező személyeket".

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!