Magyarország

2012.08.30. 16:15

Emmi: megkezdődik a Politikatörténeti Intézetben őrzött iratok átvétele

Budapest, 2012. augusztus 30., csütörtök (MTI) - Pénteken kezdi meg munkáját az a munkacsoport, amelyet L. Simon László kultúráért felelős államtitkár kért fel csütörtökön arra, hogy készítse elő a Politikatörténeti Intézet (PTI) levéltárában lévő iratok átadás-átvételét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.

Budapest, 2012. augusztus 30., csütörtök (MTI) - Pénteken kezdi meg munkáját az a munkacsoport, amelyet L. Simon László kultúráért felelős államtitkár kért fel csütörtökön arra, hogy készítse elő a Politikatörténeti Intézet (PTI) levéltárában lévő iratok átadás-átvételét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.

Az iratok átadás-átvételének előkészítésére L. Simon László hattagú munkacsoportot kért fel. A testület vezetője a dokumentumokat a jövőben őrző Magyar Országos Levéltár főigazgatója, Mikó Zsuzsanna - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A testület tagjai: Csízi István, a levéltár megbízott főosztályvezetője, Lakos János, a levéltár vezető szakfelügyelője, Vígh Annamária, az Emmi főosztályvezetője, Gorjánác Radojka, a tárca osztályvezetője és Németh Szabolcs, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányirodát irányító helyettes államtitkár titkárságának a vezetője.

A testület tagjaitól L. Simon László azt kérte, hogy a levéltári szakma által is támogatott törekvés, illetve a június 1-jén hatályba lépett törvény végrehajtása érdekében augusztus 31-én kezdjék meg a PTI-ben őrzött dokumentumok átadás-átvételét - írták.

A tárca emlékeztetett, a június 1-jével hatályba lépett levéltári törvény értelmében a Magyar Országos Levéltárhoz kell kerülnie a PTI birtokában lévő levéltári iratoknak.

Az intézetben található többi között a magyar munkásmozgalom 1945 előtti legális és illegális mozgalmainak, a második világháborút követő "népi demokratikus korszak" pártjainak, a baloldali ifjúsági szervezeteknek - például a KISZ, a Magyar Úttörők Szövetsége -, illetve az e mozgalmakhoz és szervezetekhez kötődő személyek iratai - olvasható a közleményben.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán azt közölte az MTI-vel: várhatóan békés úton adja át a Politikatörténeti Intézet a levéltári iratokat a Magyar Országos Levéltárnak.

A közlemény szerint Gál András Levente, a Jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos és Földes György, a PTI főigazgatója egyeztetett az intézet levéltári iratanyagának átadásáról, a megbeszélésen "egyetértettek abban, hogy a törvény végrehajtását nem akadályozzák a PTI által indított eljárások".

Emlékeztettek arra, hogy a PTI több eljárást is kezdeményezett a levéltári törvény alkotmányossági vizsgálatával, valamint az iratok tulajdonjogának megváltozásából fakadóan az intézetet érő kár megtérítésével kapcsolatban.

A KIM felidézte, hogy Földes György a tárgyalás kezdetén még azt jelezte, az eljárások jogerős lezárásáig a PTI nem kívánja végrehajtani a június 1-jével hatályba lépett levéltári törvényben foglaltakat, amely szerint át kell adnia a magyar állam számára az intézet birtokában lévő levéltári iratok jelentős részét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!