Magyarország

2012.08.31. 14:13

Lánchíd-díjat kapott Sebestyén Márta népdalénekes, Oplatka András író és Kroó Norbert fizikus

Budapest, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - Sebestyén Márta népdalénekes, Oplatka András író, újságíró és Kroó Norbert fizikus, az Akadémia volt alelnöke kapta meg idén a Lánchíd-díjat; az elismerést azoknak ítélik oda, akik sokat tettek Magyarország nemzetközi kapcsolataiért.

Budapest, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - Sebestyén Márta népdalénekes, Oplatka András író, újságíró és Kroó Norbert fizikus, az Akadémia volt alelnöke kapta meg idén a Lánchíd-díjat; az elismerést azoknak ítélik oda, akik sokat tettek Magyarország nemzetközi kapcsolataiért.A Lánchíd-díjat pénteken Budapesten Martonyi János külügyminiszter adta át. A külügyi tárca vezetője az ünnepségen arról beszélt, Magyarországnak nagyon nagy szüksége van olyan emberekre, akik a magyar kultúra és tudomány nagyköveteként, hídszerepet töltenek be a világban.

Martonyi János szerint Magyarországnak ma sokkal nagyobb szüksége van a díjazottak és a hozzájuk hasonlók lelkiismeretes tevékenységére, mint korábban bármikor. Arról beszélt, a díjazottak nem az adott kormányt védik, nem folytatnak propagandát, csak tisztességesen megpróbálják elmondani, megmagyarázni az igazságot.

Sebestyén Márta Magyarország és a magyar kultúra világszintű elismertségének erősítésében betöltött szerepéért, Kroó Norbert akadémikus a magyar tudományos diplomácia területén és a magyar tudomány nemzetközi hírnevének növeléséért kifejtett kiemelkedő tevékenységéért, míg Oplatka András író, újságíró Svájc és Magyarország kapcsolatainak ápolásában, valamint a Magyarországról alkotott kép javításáért kifejtett több évtizedes tevékenysége elismeréséül kapta meg a Lánchíd-díjat.

A Lánchíd-díjat, hivatalos nevén a Magyarország Nemzetközi Kapcsolataiért elismerést a külügyminiszter évente augusztus 24-éhez, a Lánchíd 1842. évi alapkőletételének évfordulójához kötődve, három olyan személyiségnek adja át, aki a magyar külkapcsolatok ápolásában, fejlesztésében, valamint az euroatlanti integráció elmélyítésében kiemelkedő tevékenységet végez.

A kitüntetettek oklevelet és az Erőss Ildikó szobrászművész tervezte bronz kisplasztikát vehetik át.

Az elismerést a külügyminiszter 2004-ben alapította, s azóta a kitüntetettek között szerepelt mások mellett Inotai András, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója, Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója, Rostoványi Zsolt, a Corvinus Egyetem dékánja, Fasang Árpád az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának volt főtitkára, Granasztói György történész professzor, nagykövet, valamint Schöpflin György professzor, néppárti európai parlamenti képviselő.

Az idei évi díjazottak tevékenységéről a külügyi tárca háttéranyagot adott ki.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!