Magyarország

2012.08.08. 16:16

Megszűnik a vadászfegyverek időszakos műszaki vizsgája

Budapest, 2012. augusztus 8., szerda (MTI) - A vadász- és sportlőfegyvereket nem kell időközönként vizsgálatra bemutatni - egyebek mellett ezt tartalmazza annak a kormányrendeletnek a tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

Budapest, 2012. augusztus 8., szerda (MTI) - A vadász- és sportlőfegyvereket nem kell időközönként vizsgálatra bemutatni - egyebek mellett ezt tartalmazza annak a kormányrendeletnek a tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.A fegyvertörvény szerint lőfegyver csak a biztonsági vizsgálat után hozható forgalomba, az alkalmasságot pedig a beütött próbajel igazolja, amiről tanúsítványt is ad a hatóság. A tanúsítványban szerepel az is, hogy mikor kell újra megvizsgáltatni a fegyvert. Az eddigi előírások szerint legalább 10 évente minden fegyver műszaki állapotát meg kell vizsgálni.

Egy nemzetgazdasági miniszteri rendelet június 26-tól megszüntette a vadász- és sportlőfegyverek időszakos vizsgálatát. A mostani tervezet ezt átvezeti a fegyvertörvény végrehajtási rendeletébe is, amely egy 2004-ben született kormányrendelet, tehát magasabb szintű jogszabály a miniszteri rendeletnél.

A másik módosítás szerint még tanúsítvány sem kell akkor, ha a fegyverkereskedők egymás között forgalmazzák a fegyvereket, illetve ha a kereskedő bizományba vesz át lőfegyvert.

Hatályban maradt azonban az az előírás, hogy meg kell vizsgáltatni a vadász- és a sportfegyvert akkor, ha azon fődarab cserét végeztek, vagy a teherviselő elemén módosítottak, az elsütő- és biztosító szerkezetén végeztek módosítást vagy helyreállítást.

A tervezet szerint ezután tok nélkül nemcsak a társas vadászatokon lehet szállítani a vadászterületen belüli a vadászlőfegyvert, hanem az egyéni vadászatokon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!