Magyarország

2012.08.30. 16:16

Nyilvános halőri akció a Balatonon

Gyenesdiás, 2012. augusztus 30., csütörtök (MTI) - A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrei ezen a nyáron már több mint 3 ezer méternyi illegális halászhálóra bukkantak, amelynek jelentős hányadát a kiemelten ellenőrzött Badacsony és Szigliget közötti vízterületről gyűjtötték be, ahol egy emiatt feldühödött badacsonyi férfi megtámadott egy halőrt a héten.

Gyenesdiás, 2012. augusztus 30., csütörtök (MTI) - A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrei ezen a nyáron már több mint 3 ezer méternyi illegális halászhálóra bukkantak, amelynek jelentős hányadát a kiemelten ellenőrzött Badacsony és Szigliget közötti vízterületről gyűjtötték be, ahol egy emiatt feldühödött badacsonyi férfi megtámadott egy halőrt a héten.

Erről Havranek Mihály a társaság halőrzési vezetője számolt be csütörtökön egy sajtónyilvános halőri akció keretében.

Mint kifejtette, a Badacsony előtti vízterületet olyan profin "beszőtték" az orvhalászok, hogy minden nagyságú halat befogtak vele. Mivel az ilyen nagyüzemi módszerekkel dolgozó rapsicok 8-10 emberrel is figyeltetik a térséget és a halőrök mozgását, nehéz őket elkapni, így a hálóik rendszeres begyűjtésével tudják csak ellehetetleníteni őket. A feltételezések szerint ez bosszantotta fel azt a férfit is Badacsonyban, aki szerdán először a halőri autót, majd a kiszálló halőrt is tettleg bántalmazta.

A társaság halőrei a héten elkaptak egy a cég buzsáki halastavát halászhálóval fosztogató férfit 51 kilogrammos zsákmányával. Mivel a lakásán engedély nélkül tartott fegyvert is találtak, rendőrségi eljárás indult az ügyben, a helyi vadásztársaság pedig köszönetet mondott a halőröknek a számukra is jó ideje gondot okozó férfi tettenéréséért.

A tó ökológiai egyensúlyáért és a haltelepítésekért is felelős halgazdálkodási társaság alapvető feladatai közé tartozik a tó halállományának védelme, valamint a halászati törvény és horgászrend betartatása. A 61 ezer hektárnyi vízterületet és több mint 200 kilométer hosszú partvonalát 6 motorcsónakkal és 6 személygépkocsival őrzi 13 halőr. Havranek Mihály beszámolója szerint a munkájukat mind jobban segítik a horgászok, akik ha a zsákmányt előlük illegális módszerekkel elvivő orvhalászokat, illetve általuk kihelyezett hálót látnak, ettől az évtől sms-ben is jelezhetik a 30/350-3333-as számon.

A balatoni halőrök az év első hét hónapjában 4 orvhorgászt értek tetten, 145 esetben tettek szabálysértési feljelentést, öt rendőrségi eljárásban közreműködtek, továbbá 3178 méternyi illegális halászhálót, és 120 sorhorgot gyűjtöttek be. A Balatonon az idén is a leggyakoribb szabályszegésnek a horgászrend megsértése, valamint az érvényes engedély nélküli horgászat bizonyult eddig. A korábbi évek tapasztalatai szerint ősszel fokozódik az illegális halászati tevékenység a tavon, a Kis-Balatonon és a tógazdaságokban is, ami ellen a társaság a fokozott halőri akciókkal és újabb, a víz alatti háló felderítésére is alkalmas szonár készülék beszerzésével kívánja felvenni a harcot.

A csütörtöki sajtónyilvános halőri akcióban többtucatnyi horgászt ellenőriztek, akiknek engedélyeit és fogási naplóit rendben találták. A sajtó munkatársai megszemlélhették a társaság két halászhajójának szelektív keszeghalászatát is. A csütörtöki fogásban mintegy 10 mázsányi keszeggel együtt a hálóba került 20-30 darab garda, egy tucatnyi süllő, továbbá néhány ponty is. A pontyokat, amelyek képesek túlélni a háló okozta sérüléseket, a halászok visszadobták a vízbe.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!