Magyarország

2012.09.11. 15:24

Előadások, tanulmányi verseny és emlékérem bemutató a Szent-Györgyi emlékév programjai közt

Szeged, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) – Változatos és színvonalas programok teszik emlékezetessé ősszel is a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából megrendezett emlékévet a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Szeged, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) – Változatos és színvonalas programok teszik emlékezetessé ősszel is a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából megrendezett emlékévet a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Pál József az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese kedden sajtótájékoztatón elmondta, Szent-Gyögyi Albert kitűnő tudós, sportember, felkészült kultúrember, filozófus, költő, azaz egy valódi polihisztor volt, akit szeretnének méltóképp a közönség és az érdeklődők elé állítani. Ezért egy előadássorozatot és egy középiskolásoknak szóló tanulmányi versenyt szerveznek, és bemutatják a Magyar Nemzeti Bank új érméjét is, amely az szegedi tudósnak állít emléket.

A szabadegyetem tizenkét előadásban foglalkozik Szent-Györgyi életművével. Először a tudós örökségét továbbvivő három tanszék vezetője beszél majd arról, hogy a tudomány akkori és mai állása szerint munkájukban milyen különbségek és hasonlóságok vannak, hogy hova fejlődött az adott terület. Ezt követően az előadások bemutatják például a tudós és a fiatalok viszonyát, vagy azt a tudományterületet, ahová Szent-Györgyi élete végére érkezett. Erről, azaz a fizikáról Szabó Gábor rektor beszél majd. Az egyetem készül egy középiskolai versenyre is. A három dél-alföldi megyében, határon túli iskolákban, valamint az egyetem bázisiskoláiban hirdették meg a tanulmányi versenyt, amelyre szeptember 22-ig kell jelentkezniük az intézményeknek. A háromfős csapatok első megmérettetése saját iskoláikban lesz. A téma a tudós tudományos tevékenysége, illetve életének fontos mozzanatai. Az egyetemi kétfordulós döntő október 26-án egy show-szerű rendezvény keretében lesz a szegedi Tanulmányi és Információs Központban. A győztes csapat és felkészítő tanáruk tanulmányutat nyer Cambridge-be. Az esemény különlegességét növeli, hogy itt mutatják be a nagyközönségnek a Magyar Nemzeti Bank által ősszel elinduló magyar Nobel-díjasokat ábrázoló érmesorozat első darabját, amelyen Szenti-Györgyi Albert lesz látható.

A tudományos előadások és az elme vetélkedése mellett azon a két sportterületen, amelyen maga Szent-Györgyi is aktív volt – tenisz és a röplabda - szintén versenyeket szerveznek majd Szegeden. Az emlékév kapcsán felújítják a tudós édesanyjának szegedi sírhelyét, és számos kulturális eseményben is bővelkedik majd az ősz. Lesz esszépályázat, fotókiállítás, előadással készül a Szegedi Egyetemi Színpad és az énekkar is, valamint koncerttel várják az érdeklődőket a Szegedi Nemzeti Színházban is - mondta el a rektorhelyettes.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!