Magyarország

2012.09.01. 18:36

Márfi Gyula: a vallás ismerete az alapvető műveltség része

Ajka-Tósokberénd, 2012. szeptember 1., szombat (MTI) - A vallás az alapvető műveltség része - hangsúlyozta Márfi Gyula érsek a tósokberéndi Szent István király római katolikus általános iskola, az érsekség új intézménye tanévnyitóján.

Ajka-Tósokberénd, 2012. szeptember 1., szombat (MTI) - A vallás az alapvető műveltség része - hangsúlyozta Márfi Gyula érsek a tósokberéndi Szent István király római katolikus általános iskola, az érsekség új intézménye tanévnyitóján.

Az érsek megköszönte a szülők bizalmát, hogy katolikus iskolába adták gyermeküket, s reményét fejezte ki, hogy nem csalódnak az intézményben. Nem biztos, hogy ez lesz az ország legjobb iskolája, de itt olyan pluszt kapnak a diákok, amit másutt nem - állapította meg.

Elítélően szólt arról a pedagógiai módszerről, amely megfogalmazása szerint robotnak tekinti a gyereket, akibe minél több ismeretet kell beletáplálni, holott ahhoz, hogy boldog és teljes ember legyen, a lelkét is nevelni kell; az intelligencia mellett a szellemet is - mutatott rá. Hozzátette: a katolikus iskolában nemcsak szakismereteket sajátítanak majd el a gyerekek, hanem vallási ismereteket is, hiszen ez biztosítja, hogy egész emberek, és ne torzók kerüljenek ki az életbe. A vallás ismerete az alapvető műveltség része - figyelmeztetett.

Az érsek megáldotta az 1940-es években alapított, az egyház által megvásárolt és újraalapított iskolát, majd az iskola 18 éves hagyományát követve a másodikosok átadták a Kéri Miklós helyi vállalkozó által készített 362,5 méter hosszú textilkukac egy darabját egy év megőrzésre az elsősöknek.

Rieder András iskolaigazgató felhívta a diákok figyelmét, hogy valami megváltozott az életükben: beszédükben, viselkedésükben, cselekedeteikben, értékrendjükben is jelenjék meg, hogy katolikus iskolába járnak.

A tanévkezdésre három tantermet, egy vizesblokkot és a konyhát újították fel, több mint tízmillió forintból - mondta az MTI kérdésre. Hozzáfűzte: a 236 fős iskolából mindössze három tanulót vittek el a szüleik, mert nem tudtak azonosulni az egyházi fenntartással. Tájékoztatása szerint idén két osztályban 39 elsős kezdte meg tanulmányait, s többen - felsőbb évfolyamokra is - várólistán vannak.

A hittan heti két órában kötelező a diákoknak - a más felekezetűeknek saját vallásuk szerint -, havonta egyszer délelőtt szentmise szerepel az órarendjükben, húsvét és karácsony előtt lelkigyakorlaton kell részt venniük - fűzte hozzá.

Az iskolai tanévnyitó után Márfi Gyula a helyi templomban Veni Sancte évnyitó szentmisét mutatott be.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!