Magyarország

2012.09.11. 14:56

Szeptember 11. - Emlékművet avatott az amerikai nagykövet Hatvanban

Hatvan, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) - A világ ma jobb hely, mint a 2001-ben, a World Trade Center ellen elkövetett terrortámadás idején volt - jelentette ki Eleni Tsakopoulos Kounalakis, amikor a New York-i merényletkor elhunyt tűzoltóknak emléket állító szobrot avatott a terrortámadás évfordulóján, kedden Hatvanban.

Hatvan, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) - A világ ma jobb hely, mint a 2001-ben, a World Trade Center ellen elkövetett terrortámadás idején volt - jelentette ki Eleni Tsakopoulos Kounalakis, amikor a New York-i merényletkor elhunyt tűzoltóknak emléket állító szobrot avatott a terrortámadás évfordulóján, kedden Hatvanban.

A terroristák ideológiája csődöt mondott, az Al-Kaida kudarcot vallott, Oszama bin Laden halott, az emberek a világ minden részén egyre inkább felemelik hangjukat a jogaikért, és olyan országokban is előrehaladott a demokratikus átmenet, ahol 11 évvel ezelőtt ez elképzelhetetlen volt - hangsúlyozta az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

A diplomata felidézte, hogy a merényletben közel háromezren haltak meg, közöttük közel négyszáz olyan ember, akik a mentésben vettek részt.

Közlése szerint senki nem felejtheti el a történteket, de a tragédia közelebb is hozta egymáshoz az embereket világszerte. Vagyis nem sikerült a terroristák azon terve, hogy éket verjen az Egyesült Államok és a világ közé.

Ebben a helyzetben hálásak az olyan szövetségeseiknek, mint Magyarország, mert segítettek bebizonyítani, hogy erősebbek vagyunk a félelemnél - mondta a nagykövet, aki az Egyesült Államok nevében köszönetet mondott a megemlékezésért.

Dóra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes vezetője arról szólt, hogy a terrortámadás megrázta az egész világot, egyben megváltoztatta a világ történelmét és a biztonság fogalmát is.

Ma a terroristák célja a lehető legnagyobb káosz előidézése és a kormányokba vetett hit megrendítése; éppen ennek a megakadályozása céljából központosították a katasztrófavédelmi szervezet irányítását, illetve ennek elhárítását szolgálják az olyan intézmények is, mint az Országos Iparbiztonsági Felügyelőség - mondta Dóra Zoltán.

Szabó Zsolt (Fidesz), Hatvan polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy a New York-i tűzoltók kivívták az egész világ csodálatát, és önfeláldozásukkal példát mutattak a világ más tűzoltóinak is.

Ugyanakkor a Hatvan és Környéke Tűzvédelméért Alapítvány kezdeményezésére született emlékművel valamennyi olyan tűzoltónak emléket állítottak, akik életüket áldozták hivatásuk teljesítése közben - mondta a polgármester.

Az ikertornyokat szimbolikus formában ábrázoló emlékmű, Bobály Attila szobrászművész alkotása, a hatvani tűzoltóság épületének falán kapott helyet. A kompozícióba beépítettek egy, a World Trade Centerből származó acéldarabot is, amelyet korábban a New York-i tűzoltók adományoztak a hatvani tűzoltóságnak. A talapzatán magyar és angol nyelven a következő olvasható: "Mindazon hős tűzoltók emlékére, akik életüket áldozták másokért".

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!