Magyarország

2012.10.06. 14:38

Caritas Hungarica-díjat adtak át önkénteseknek

Budapest, 2012. október 6., szombat (MTI) - Caritas Hungarica-díjat adtak át önkénteseknek szombaton Budapesten. Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke azt mondta, a segítség, a szeretet ereje formálja az emberek gondolkodását.

Budapest, 2012. október 6., szombat (MTI) - Caritas Hungarica-díjat adtak át önkénteseknek szombaton Budapesten. Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke azt mondta, a segítség, a szeretet ereje formálja az emberek gondolkodását.Megtapasztalják a szeretet erejét az emberek a karitász munkáján keresztül, és ez alakítja gondolkodásukat - mondta szentbeszédében Spányi Antal a fővárosban tartott szentmisén.

Kiemelte: a katolikus segélyszervezet önkéntesei segítenek a szegényeknek, "sok emberi nyomorúságot, öregséget, kiszolgáltatottságot látnak", a küldetésükben pedig "Krisztust viszik magukkal", mert "az ő szava kell, hogy hallható legyen a mi látogatásunk által". A karitász munkatársainak élete munkájukkal gazdagabbá válik, mert "nem pusztán csak egy embert szolgálunk és vagyunk feléje figyelmesek, hanem benne látjuk Krisztust".

A Katolikus Karitász elnöke úgy fogalmazott: a szolgálatuk nem vár semmiféle dicséretet, örülnek annak, hogy tehetnek valamit, hogy képesek mások felé fordulni, "de úgy illik és úgy igazságos, hogy elismerjük azokat, akik többet tesznek, (...) példát mutatnak és előttünk járnak".

A díjakat Spányi Antal és Écsy Gábor, a katolikus segélyszervezet országos igazgatója adta át 35 önkéntesnek. A kitüntetettek díszoklevelet, Caritas Hungarica feliratú kitűzőt, valamint a karitászról szóló kötetet kaptak.

A segélyszervezet által alapított elismerést azok a plébániai önkéntes karitászmunkatársak kapják, akik a legtöbbet tették a rászorultakért. A díjra minden évben egyházmegyénként legfeljebb három plébániai önkéntes karitászmunkatársat javasolhat a helyi karitászigazgató.

Az eseményen részt vett Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!