Magyarország

2012.10.19. 12:45

Megköszönték Kövér Lászlónak Magyarország támogatását a macedónok

Budapest, 2012. október 19., péntek (MTI) - Vendéglátói megköszönték Kövér László házelnöknek azt a támogatást, amelyet Magyarország nyújtott Macedónia európai uniós csatlakozáshoz - közölte az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel pénteken.

Budapest, 2012. október 19., péntek (MTI) - Vendéglátói megköszönték Kövér László házelnöknek azt a támogatást, amelyet Magyarország nyújtott Macedónia európai uniós csatlakozáshoz - közölte az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel pénteken.Gjorge Ivanov köztársasági elnök csütörtökön fogadta rezidenciáján Kövér Lászlót. A tájékoztatás szerint az államfő kijelentette: "Nagy hálával tartozunk Magyarországnak az eddigi támogatásért".

Gjorge Ivanov külön köszönetét fejezte ki Orbán Viktor kormányfőnek, aki Magyarország uniós elnöksége idején macedóniai látogatásával erősítette meg elkötelezettségét az integráció felgyorsítása mellett - tudatta Szilágyi Zoltán.

A macedón köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy a 20. század történelmének vérzivataros évszázada után jó lenne nyugalmasabb időszak elé nézni. Kövér László válaszában az Európai Uniót a béke integrációjának nevezte. Kijelentette, hogy éppen ezért tartja Magyarország nemzeti érdekének a nyugat-balkáni államok európai uniós csatlakozását - olvasható a közleményben.

Kövér László és Nikola Gruevszki miniszterelnök rövid csütörtöki megbeszélésén is Macedónia uniós csatlakozása és Magyarország ehhez nyújtott támogatása volt a központi téma.

Az Európai Néppárt bukaresti kongresszusáról visszatérő kormányfő kedvezőnek nevezte a politikai helyzetet ahhoz, hogy Brüsszel még az idén kijelölje a csatlakozási tárgyalások megkezdésének dátumát, és ez felgyorsítsa a Görögországgal fennálló névvita megoldását - írta Szilágyi Zoltán.

Az Országgyűlés elnöke ugyancsak csütörtökön Bitolában felavatta Magyarország tiszteletbeli konzulátusát. A megbízott tiszteletbeli konzul, Szaso Janakievszki maga is a város szülötte, elismert üzletember, a Macedón Gazdasági Kamara tagja, aki Macedóniában és Magyarországon egyaránt jó kapcsolatokkal rendelkezik - olvasható a közleményben.

 

 

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!