Magyarország

2012.12.07. 18:58

Önkormányzatok - Matolcsy: Kecskemét adósságállományának 40 százalékát vállalja át az állam

Kecskemét, 2012. december 7., péntek (MTI) - Kecskemét adósságállománya 40 százalékának átvállalásáról szóló javaslatot terjeszt a kormány elé Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Kecskemét, 2012. december 7., péntek (MTI) - Kecskemét adósságállománya 40 százalékának átvállalásáról szóló javaslatot terjeszt a kormány elé Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető ezt a Zombor Gáborral (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármesterével közösen tartott pénteki sajtótájékoztatón közölte.

Matolcsy György elmondta: Kecskemét 22 milliárd forintot kitevő adósságából 8,8 milliárd forintot vállal ál a központi költségvetés, ez évente egymilliárd forint kamattehertől szabadítja meg a várost, amely az összeget gazdaságfejlesztésre fordíthatja.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy Kecskemét a 3 hitelező banktól felvett hiteleit gazdaságfejlesztésre fordította, működési hitele nincs.

A Bács-Kiskun megyei települések 50 milliárd forint adósságot halmoztak fel - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az 5 ezer lakos alatti települések adósságát teljesen, az 5 ezer fölötti lélekszámú települések adósságának pedig 40-70 százalékát vállalja át az állam.

Matolcsy György szerint Magyarország gazdasági fejlődése szempontjából Kecskemétnek különleges szerepe van, mert több lábon áll: a mellett, hogy nagy számú kis- és közepes vállalkozás található a városban, kertészeti és járműipari központ is egyben.

Zombor Gábor kiemelte, hogy az önkormányzat a jelenleg futó pályázatok önerejét biztosítja majd a felszabaduló forrásokból, de a bérlakásépítést is kiemelten fogja kezelni.

A polgármester elmondta, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel a város gazdasági fejlesztésének további lehetőségeiről tárgyaltak, melyhez az Európai Unió 2014-től kezdődő költségvetési ciklusában komoly támogatások érkezhetnek.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!