Magyarország

2013.01.26. 10:21

Új támogatástípust nevesített a kormány a Vértesi Erőműre

Budapest, 2013. január 25., péntek (MTI) - A Vértesi Erőműre szabott szénipari szerkezetátalakítási támogatás keretében az eddigi üzembezárási támogatás rendkívüli támogatással egészül ki. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a 2007-ben hozott rendeletet módosítja és a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

Budapest, 2013. január 25., péntek (MTI) - A Vértesi Erőműre szabott szénipari szerkezetátalakítási támogatás keretében az eddigi üzembezárási támogatás rendkívüli támogatással egészül ki. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a 2007-ben hozott rendeletet módosítja és a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.A Vértesi Erőmű Zrt. - vagy annak jogutódja - az általa kitermelt szén, illetve az annak felhasználásával előállított villamos- és hőenergia indokolt ráfordításának és indokolt árbevételének különbözete alapján számított támogatásra jogosult.

Az üzembezárási támogatás a széntermelő egységekben (bányákban) indokolt folyó termelési veszteségeket kompenzálja, a rendkívüli támogatás pedig a rendkívüli költségek fedezésére szolgál.

A szénipari szerkezetátalakítási támogatás konkrét mértékéről a Magyar Energia Hivatal javaslata alapján, az energiapolitikáért felelős miniszter - határozatban - dönt.

A rendelet melléklete az üzembezárási támogatás maximális összegét, erre és a következő évre is, évi 4,8 milliárd forintban határozza meg, de 2015-től nullára csökkenti. Tavaly még ez a támogatás 6,5 milliárd forint volt.

A rendkívüli támogatásra a rendelet egyetlen összeget ad meg, amely 2011 és 2018 között 19,6 milliárd forint. Az előző - az üzembezárási - támogatás 2011 és 2014 között 22,6 milliárd forintra rúg.

Az Európai Bizottság szerdán hagyta jóvá, hogy a magyar állam 42,247 milliárd forinttal járuljon hozzá a versenyképtelennek ítélt márkushegyi szénbánya bezárásának költségeihez.

Hegmanné Nemes Sára, a fejlesztési tárca vagyonpolitikáért felelős államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: a kormány megnyugtatóan tudja rendezni 2018-ig a Vértesi Erőmű által üzemeltetett márkushegyi bánya rekultivációját és az ott dolgozó több mint 800 ember sorsát, miután az Európai Bizottság szerdán jóváhagyta, hogy az állam mintegy 42 milliárd forinttal járuljon hozzá a versenyképtelennek ítélt szénbánya bezárásának költségeihez.

Tájékoztatása szerint az állam a több mint 42 milliárd forintból 2018-ig főként a bánya rekultivációját és az ott dolgozók átképzését támogatja majd. Hozzáfűzte, a Vértesi Erőmű nem zár be 2014 után, amikor már a márkushegyi bánya nem szállít szenet az erőműnek, hanem biomassza-erőművé alakul át, és legalább annyi embert foglalkoztat majd, mint jelenleg.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!