Magyarország

2013.02.09. 12:39

OGY - Tolódhat az új Ptk. hatályba lépése

Budapest, 2013. február 9., szombat (MTI) - Jövő január elseje helyett két és fél hónappal később, 2014. március 15-én lépne hatályba az új polgári törvénykönyv (Ptk.), ha a parlament elfogadja Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt tartalmazó, zárószavazás előtti módosító indítványát.

Budapest, 2013. február 9., szombat (MTI) - Jövő január elseje helyett két és fél hónappal később, 2014. március 15-én lépne hatályba az új polgári törvénykönyv (Ptk.), ha a parlament elfogadja Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt tartalmazó, zárószavazás előtti módosító indítványát.Az Országgyűlés tervezett napirendje szerint a Ház hétfőn tartja az új Ptk. záróvitáját és zárószavazását.

Az egységes javaslat alapján a kódexnek 2014. január elsején kellene hatályba lépnie, a közigazgatási és igazságügyi miniszter azonban ezt március 15-ére módosítaná "a megfelelő felkészülési idő biztosítása" érdekében.

Az eredeti tervek szerint a kódexet tavaly őszi ülésszakán fogadta volna el a parlament, egyéves időt biztosítva a felkészülésre.

Az Országgyűlés azonban a tavalyi utolsó ülésnapján, december 17-én még csak a módosító indítványokról döntött, és az alkotmányügyi bizottság javaslatára kivette az új Ptk. családjogi fejezetéből az élettársi kapcsolat fogalmáról és az élettársak vagyoni viszonyairól szóló rendelkezéseket, így azok átkerülnek a kötelmi jogi szabályok közé.

Erre utalva Vékás Lajos akadémikus, a polgári jogi kodifikációs főbizottság vezetője január elején megjelent cikkében azt írta: "az egyetlen komoly vitakérdés miatt" az Országgyűlésnek nem sikerült tartania a kormány eredeti tervét a törvény elfogadásának határidejéről, és így a 2014. január elsejei hatálybalépés is el fog tolódni, ha a kormány tartani akarja az elengedhetetlenül szükséges minimum egyéves határidőt.

 

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!