Magyarország

2013.03.11. 14:41

Ésszerű munkamegosztást ígér a Budapest Környéki Törvényszék új elnöke

Budapest, 2013. március 11., hétfő (MTI) - A takarékoskodásra és az arányos munkamegosztásra helyezi a fő hangsúlyt a Budapest Környéki Törvényszék új elnöke, az Országos Bírósági Hivatalnál (OBH) kipróbált új módszerek átültetésén túl. Hilbert Edit az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, mindemellett arra törekszik, hogy a törvényszék munkája átlátható, kiszámítható legyen.

Budapest, 2013. március 11., hétfő (MTI) - A takarékoskodásra és az arányos munkamegosztásra helyezi a fő hangsúlyt a Budapest Környéki Törvényszék új elnöke, az Országos Bírósági Hivatalnál (OBH) kipróbált új módszerek átültetésén túl. Hilbert Edit az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, mindemellett arra törekszik, hogy a törvényszék munkája átlátható, kiszámítható legyen.

A törvényszék január közepén kinevezett elnöke, az OBH korábbi általános elnökhelyettese utalt arra, hogy annak idején ugyanazért ment el az OBH-hoz, mint amiért most visszatért régi munkahelyére: sosem az előrelépés, mindig a feladat, a lehetőség motiválta.

Az OBH-nál részese lehetett például az új arculat kialakításának vagy a "nyitott bíróságok" megvalósításának (az utóbbi lényege, hogy több mint 300 bíró jár ki középiskolákba), míg a Budapest Környéki Törvényszék élén az újítások mellett a közismerten elavult, Thököly úti központi épület apró lépésenként történő "javítgatásával" is foglalkoznia kell.

"Megdöbbentem azon a rettenetes állapoton, amelyet az épületbe visszatérve találtam: negyven éve feltett függönyök, lógó csapok, hulló vakolat” – idézte fel. Szerinte a megyei cégbíróságnak helyet adó, Rózsa utcai ingatlan még ennél is elborzasztóbb látványt nyújt, de a Ráckevei Járásbíróság által bérelt épületben sem sokkal jobb a helyzet. A Ceglédi Járásbíróság rekonstrukciója ugyanakkor már az idén elkezdődik, míg a többi helyen - akár úgy, hogy a dolgozók maguk festik ki a falakat - némi találékonysággal és pénzügyi átcsoportosítással lépésről lépésre igyekeznek javítani a körülményeken.

Hilbert Edit a törvényszék leendő (a budapesti Városligeti fasor egyik ingatlanegyüttesében kialakítandó) központjának a létrehozásáról elmondta: a kiemelt beruházás kapcsán jelenleg az engedélyeztetési eljárás lefolytatásánál tartanak, de közben zajlik a tervezés, és hamarosan a bontás is megkezdődhet. A projektre tavaly egymilliárd, idén hatmilliárd forintot különítettek el, a költözés a leghamarabb két-három év múlva várható. Addig maradnak az "apró lépések" a műszaki állapotot, a szervezeti struktúrát és a létszámkeretet illetően is.

A törvényszék elnöke első intézkedései között említette új főosztályok létrehozását, az új szervezeti és működési szabályzat (szmsz) előkészítését. Elvárja az általános takarékoskodást, ami a postaköltségektől a nyomtatópapír-felhasználáson át számos dologra kiterjed. Határozott célja a munkaterhek egyenlőbb elosztása, de fontosnak tartja az általa irányított egységek arculatának formálását is, beleértve egyebek mellett a bírók megjelenését, gesztusait és hitelességét.

Hangsúlyozta: noha nem az akták vagy a beérkező ügyek száma a legfőbb mértékegység, az országos adatokkal összevetve jól látható, hogy például a Ráckevei Járásbíróság komoly gondokkal küzd, míg például a szentendrei könnyebb helyzetben van. Valamelyest javulhat a megyei helyzet, ha a bírói pályázatok nyomán betölthetik majd a két ráckevei, egy dunakeszi és egy váci státust.

A Budapest Környéki Törvényszék országos visszhangot kiváltó büntetőügyeiről csupán annyit mondott, hogy a romagyilkosságokkal kapcsolatos perben nyár végén lehet ítélethirdetés, hasonló volumenű tárgyalássorozatról egyelőre nem tudni. Ugyanakkor előfordulhat néhány fajsúlyosabb ügy áthelyezése hozzájuk – foglalta össze Hilbert Edit.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!