Magyarország

2013.03.27. 16:37

Pálinkás József: teljessé teszi a kutatói pályaívet az MTA új posztdoktori programja

Budapest, 2013. március 27., szerda (MTI) - A kutatóintézet-hálózat megújítási programjának újabb elemeként a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a teljes kutatói pályaív kiépülését szolgáló és a kutatócsoportok versenyképességét erősítő posztdoktori pályázatot hirdet - közölte Pálinkás József szerdán az MTI-vel.

Budapest, 2013. március 27., szerda (MTI) - A kutatóintézet-hálózat megújítási programjának újabb elemeként a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a teljes kutatói pályaív kiépülését szolgáló és a kutatócsoportok versenyképességét erősítő posztdoktori pályázatot hirdet - közölte Pálinkás József szerdán az MTI-vel.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke kifejtette: a magyar és külföldi kutatók számára meghirdetett MTA Posztdoktori Program 2013 az egyik legfontosabb kutatói pályaszakasz, a tudományos fokozat megszerzése utáni időszak eredményességét hivatott támogatni. A program a perspektivikus pályaív tudatos építésével az akadémiai kutatóhálózatban foglalkoztatott friss diplomások (fiatal kutatók) és a Lendület-pályázók közötti korosztályt célozza meg.

"A fiatal kutatói program elsősorban a PhD megszerzésére szolgál, a Lendület pedig a legkiválóbbaknak teszi lehetővé önálló kutatócsoport indítását. E két időszak között azonban Magyarországon alig van olyan versenypályázatban elnyerhető támogatás, amely lehetővé tenné, hogy a legtehetségesebb kutatók közvetlenül a doktori fokozat megszerzése után többé-kevésbé szabadon választhassák meg, hogy hol és milyen témán dolgozva kívánják folytatni kutatói pályájukat" - fejtette ki Pálinkás József.

"A posztdoktori pályázat a doktori fokozat megszerzése utáni tudományos témaválasztás és a kutatócsoportbeli témaintegráció eredményességét, a versenyképesség megalapozását és megtartását szolgálja a tudományos kiválóságok akadémiai intézményi bázisán. A program az MTA kutatóközpontjaiban, kutatóintézeteiben, valamint a magyarországi egyetemeken működő támogatott akadémiai és Lendület-kutatócsoportokban 24 hónapnyi határozott idejű foglalkoztatást tesz lehetővé a természettudományok, az élettudományok, valamint a humán- és társadalomtudományok területén végzendő kutatásokra. Úgy tervezzük, hogy 50 posztdoktori állást létesítünk, a havi támogatás összege bruttó 300 ezer forint lesz" - ismertette a feltételeket Pálinkás József.

Az ösztöndíjat olyan kutatók nyerhetik el, akik 2010-ben vagy azt követően szereztek tudományos fokozatot és a pályázat keretében való foglalkoztatásuk kezdetekor még nem töltik be a 35. életévüket. A 2013. május 31-ig benyújtandó pályázatokat az MTA elnöke által felállított bizottság bírálja el, a kiválasztás eredményéről augusztus 1-ig értesítik a befogadó intézmények vezetőit és a nyertes pályázókat.

"A nyertesek olyan akadémiai kutatócsoportok tagjaként dolgozhatnak, amelyekben szigorú teljesítménykövetelmények teremtenek hosszú távon is ígéretes tudományos kilátásokat. A határozott időre szóló posztdoktori szerződés keretében eldől, hogy a fokozatot szerzett fiatal megállja-e a helyét a kutatók között, tovább tudja-e építeni, meg tudja-e erősíteni saját és kutatócsoportja tudományos eredményességét. A pályázat arra is szolgál, hogy felkészítsük a kutatókat az uniós és kiválósági pályázatokra. A nyugat-európai kutatók sokszor előnyt élveznek az Európai Kutatási Tanács (ERC) fiatal tudósoknak kiírt pályázatán a magyar pályázókkal szemben, akik jelentkezéskor nem tudnak korábban önállóan elnyert pályázatot felmutatni. Szeretnénk a legtehetségesebbeket helyzetbe hozni, hogy az Európai Unió, de különösen az ERC pályázatain nagyobb sikerrel induljanak. Másrészt az MTA posztdoktori kutatói programjában tehetséges külföldiek is lehetőséget kaphatnak arra, hogy magyarországi kutatócsoportban bontakoztassák ki képességeiket, tovább erősítve a hazai kutatóbázist" - mutatott rá Pálinkás József, aki a program sikerét remélve - a Lendület-pályázathoz hasonlóan - 2014-től a kezdeményezés kormányzati támogatással történő kiterjesztésére tett javaslatot.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!