Magyarország

2013.04.19. 14:51

Amerikai támogatással nemzetközi konferencia kezdődik a nemzeti parkok védelméről

Budapest, 2013. április 19., péntek (MTI) - A nemzeti parkok védelme, az ottani tűzesetek hatékonyabb megelőzése és kezelése érdekében egyhetes szakmai konferencia kezdődik nyolc ország részvételével, az Egyesült Államok szakmai és anyagi segítségével hétfőn Balatonőszödön.

Budapest, 2013. április 19., péntek (MTI) - A nemzeti parkok védelme, az ottani tűzesetek hatékonyabb megelőzése és kezelése érdekében egyhetes szakmai konferencia kezdődik nyolc ország részvételével, az Egyesült Államok szakmai és anyagi segítségével hétfőn Balatonőszödön.

A Föld napjához kapcsolódó, negyven magyar és húsz szlovén, román, horvát, szlovák, bosnyák, szerb, illetve bolgár szakember részvételével tartandó tréning részleteit Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője ismertette pénteken, budapesti sajtótájékoztatón.

Illés Zoltán közölte, a klímaváltozásnak számos formája van, és kiemelt figyelmet kell fordítani a hőségre is, mert az utóbbi években nemcsak a szabadtéri tűzesetek száma nőtt, hanem a tüzek terjedési sebessége és intenzitása is.

A komplex képzés a tűz eloltásának, feltartóztatásának különböző módjai mellett foglalkozik a tűzoltók szükséges technikai felszerelésével, a mentés, a logisztikai szervezés és a tűzvizsgálat kérdésével is, nagy hangsúlyt fektetve az operatív együttműködés gyakorlati megvalósítására is.

Az államtitkár közlése szerint a nemzetközi tréninghez a szaktárca 8 millió forinttal járul hozzá, míg az amerikai követség a nagy tapasztalattal rendelkező instruktorok delegálása mellett a hatvan résztvevő, főként a külföldiek utazási költségeit és tiszteletdíját finanszírozza majd.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis a föld, a természeti értékek megóvásának fontossága mellett arról beszélt, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között régiós szinten is sokrétű a kapcsolat, és kiemelt jelentőségűnek tartja, hogy az erdők és a nemzeti parkok védelméről szóló tanácskozás éppen a Föld napjához kapcsolódik.

Bakondi György altábornagy megemlítette: Magyarországon a múlt évben 45 730 tűzesetet regisztráltak, ebből 21 580 volt a szabadtéri tűz, és azok 68 százaléka tavasszal, hóolvadás után keletkezett. Hozzátette, 2012-ben 54 370 hektárnyi terület égett le, köztük számos erdős és természetvédelmi terület. A legnagyobb a Bács-Kiskun megyei bugaci tűzeset volt, amelynek során 1100 hektár erdő lett a lángok martaléka, és a felbecsülhetetlen értékű ősborókás is leégett. A nagy kiterjedésű tüzet hat napon át oltották, több mint 100 millió forintos költséggel - jegyezte meg.

A főigazgató elmondta azt is, hogy a múlt évben 120 olyan tűzeset volt, amikor a lángok az államhatárokat is átlépték, ezért a szomszédos ország tűzoltóival közösen kellett végezni a mentést, kárfelszámolást.

Az OKF vezetője megemlítette, hogy az amerikai nagykövetséggel és az országgal is sok területen együttműködik a magyar katasztrófavédelem, példaként említette a kritikus infrastruktúrákat.

A sajtótájékoztató elején egyperces néma főhajtással emlékeztek meg azokra az emberekre, köztük tűzoltókra, akik az elmúlt napokban az Egyesült Államokban, Texasban történt ipari balesetben vesztették életüket.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!