Magyarország

2013.04.04. 13:30

Katonai együttműködési megállapodást kötött Grúzia és Magyarország

Budapest, 2013. április 4., csütörtök (MTI) - Katonai együttműködési megállapodást kötött Grúzia (Georgia) és Magyarország. Az egyezményt Hende Csaba honvédelmi miniszter és Irakli Alaszania, Grúzia védelmi minisztere csütörtökön írta alá Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban.

Budapest, 2013. április 4., csütörtök (MTI) - Katonai együttműködési megállapodást kötött Grúzia (Georgia) és Magyarország. Az egyezményt Hende Csaba honvédelmi miniszter és Irakli Alaszania, Grúzia védelmi minisztere csütörtökön írta alá Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban.

Az egyezmény alapján a felek minden évben katonai együttműködési tervet dolgoznak ki - mondta Hende Csaba az eseményt követő sajtótájékoztatón. Most egy általános együttműködési keretmegállapodást írtak alá, amely a későbbiekben alapját képezi a különböző konkrét megállapodásoknak.

Hende Csaba az együttműködés most megcélzott területei közül kiemelte a fegyverzet- és a légtérellenőrzést, a védelmi tervezést, hadgyakorlatok végrehajtását, a békefenntartó műveletekben való együttműködést, valamint az információ biztonsági rendszerek, a katonai oktatás és képzés, a katonai egészségügy, katonai földrajz, katonai meteorológia és topográfia területét, továbbá speciális feladatként Grúzia katonai repülőtereinek NATO-előírásoknak való megfeleltetése elősegítését.

A Magyar Honvédség ez évi nemzetközi együttműködési tervéről Hende Csaba elmondta: az ezt tartalmazó miniszteri utasítás első helyen a műveleti területen való együttműködést és az ehhez kapcsolódó megállapodások megkötését írja elő, elsősorban az Egyesült Államokkal, Németországgal, Svédországgal és Szlovéniával. Emellett a mostani magyar-grúz, tárcaszintű katonai megállapodáshoz hasonló egyezményeket terveznek még aláírni az év folyamán, Kazahsztánnal, Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal is.

Irakli Alaszania kiemelte: a most megkötött kétoldalú megállapodás nemcsak a katonai kapcsolatok elmélyítését, hanem a két ország történelmi kapcsolatának erősítését is szolgálja. Grúzia deklarált céljai között szerepel az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozás, ebben Magyarországot erős partnernek tekintik.

A grúz védelmi miniszter megköszönte továbbá Magyarország támogatását országuk területi integritásának és szuverenitásának megőrzése és fenntartása, valamint Abházia, illetve Dél-Oszétia el nem ismerésével kapcsolatos politika tekintetében. Mint Irakli Alaszania kiemelte: úgy gondolják, hogy Grúzia euroatlanti csatlakozása lehetővé teszi majd országuk számára, hogy békés eszközökkel és politikai módon találjanak megoldást ezekre a kérdésekre.

- MTI -   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!