Magyarország

2013.04.24. 08:52

Kormányszóvivők: nem szakma, de több, mint egy feladat a szóvivőség

Budapest, 2013. április 23., kedd (MTI) - Nem szakma, de több, mint egy feladat a kormányszóvivőség; nem könnyű a politikától távol maradni, és állandóan törekedni kell a közszolgálatiságra - egyebek mellett erről beszéltek az elmúlt másfél évtized kormányszóvivői egy, a témában kedd este a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott beszélgetésen, Budapesten.

Budapest, 2013. április 23., kedd (MTI) - Nem szakma, de több, mint egy feladat a kormányszóvivőség; nem könnyű a politikától távol maradni, és állandóan törekedni kell a közszolgálatiságra - egyebek mellett erről beszéltek az elmúlt másfél évtized kormányszóvivői egy, a témában kedd este a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott beszélgetésen, Budapesten.

A fórumot szervező Magyary Zoltán Szakkollégiumnak most első alkalommal sikerült egy asztalhoz ültetni hét volt, illetve jelenlegi kormányszóvivőt, Borókai Gábort (1998-2002), Gál J. Zoltánt (2002-2004), Batiz Andrást (2004-2006), Budai Bernadettet (2007-2009), Szollár Domokost (2009-2010), Nagy Annát (2010-2011) és Giró-Szász Andrást (2011- ). Elhangzott: 1986 óta van kormányszóvivő Magyarországon, és Giró-Szász András a huszadik.

A különböző kormányok szóvivői abban értettek egyet, hogy sokféle út vezethet ehhez a feladathoz, akár a politikából, akár a civil életből, ám arra bárkit is felkészíteni lehetetlenség.

Borókai Gábor szerint a kormányszóvivőséghez szükség van politikai vénára, mégsem kell politikussá válni. Gál J. Zoltán ugyanakkor úgy látja, ez egy politikai szerep, és aki vállalja, óhatatlanul belekeveredik a napi politikai vitákba. Batiz András szerint egyfajta állásfoglalást jelez már az is, ki melyik kormányban vállal ilyen szerepet.

Budai Bernadett szerint törekedni kell a közszolgálatiságra, de nem lehet bizonyos politikai helyzeteket megúszni. Szollár Domokos úgy látja, semmilyen képzéssel nem lehet felkészülni a feladatra.

Nagy Anna a szóvivőséget olyan speciális munkának nevezte, amely függ attól, ki hogyan értelmezi a feladatát, Giró-Szász András pedig arról beszélt, aki vállalja, annak tudnia kell azonosulni az általa képviselt kormány politikai céljaival is.

Arra a moderátori kérdésre, hogyan telik egy kormányszóvivő napja, Giró-Szász András azt mondta, "minden nap már előző nap megkezdődik", Nagy Anna arról beszélt, a szóvivőségének csaknem egy éve egy napnak tűnt, miután az első percben "beszippantotta a tornádó". Budai Bernadett "nem egy családbarát munkakörnek" nevezte a szóvivőséget, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak minimális időt tudnak otthon tölteni, a feszültséget pedig akaratlanul is hazaviszik. Batiz András azt mondta, nincs hétvége és nincs ünnepnap sem, folyamatosan rendelkezésre kell állni, kikapcsolt telefon pedig nem létezik.

Erre utalva Borókai Gábor emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktornak első kormányzása idején még nem volt mobiltelefonja, Giró-Szász András azonban jelezte: mára a "mobilprobléma megoldódott", így napi személyes és mobiltelefonos kapcsolatban van a kormányfővel.

Gál J. Zoltán pedig arról beszélt, hogy Medgyessy Péter "túlzott előszeretettel" használta a mobilját, és erre utalva úgy vélte, "egy miniszterelnöktől egy ponton el kell kobozni a mobilját".

Batiz András szóvivői munkája egyik legkellemetlenebb eseteként arról számolt be, hogy egy dél-koreai látogatáson a Samsung cég egyik rendezvényén a fáradtságtól egyszerűen elaludt, és csak akkor ébredt fel, amikor a feje a teáscsészén koppant vendéglátóik megdöbbenésére.

Azokra a hallgatói kérdésekre, hogyan tudnak beszámolni olyan döntésekről, amelyekkel nem értenek egyet, Borókai Gábor azt mondta, minden döntés jó döntés lesz egyszer, Gál J. Zoltán pedig úgy látja, ilyen helyzet nincs, mert mindig megértik, miért született ilyen döntés, hiszen, mint mondta, a politikusok racionális döntéseket hoznak.

Nagy Anna arról beszélt, hogy a legnagyobb meglepetés akkor érte, amikor a nők 40 év munka utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét jelentették be, és több bírálatot is kaptak, például azt, hogy ez a férfiakra miért nem vonatkozik. Hozzátette: akkor tanulta meg, hogy nincs olyan döntés, amely mindenkinek jó.

A rendezvény végén a kormányszóvivőket arról kérdezték, vállalnák-e újra a feladatot. Borókai Gábor azt mondta, "egyszer elég volt", Gál J. Zoltán szerint "kétszer még sok is". Batiz András azt mondta, "nem hiszi" hogy elvállalná újra, Budai Bernadett arról beszélt, van akitől elfogadná a megbízást, Szollár Domokos azt mondta, vállalná, "persze", Nagy Anna pedig jelezte, felmerült a kérdés, de ő nemet mondott.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!