Magyarország

2013.05.23. 11:33

Az MKB felfelé módosította GDP-előrejelzését

Budapest, 2013. május 23., csütörtök (MTI) - Miután a váratlanul alacsony infláció miatt a vártnál jobban nőttek a reálbérek, az MKB Bank elemzői felfelé módosították a fogyasztásra és a GDP növekedésére vonatkozó prognózisukat - közölte a bank az MTI-vel csütörtökön.

Budapest, 2013. május 23., csütörtök (MTI) - Miután a váratlanul alacsony infláció miatt a vártnál jobban nőttek a reálbérek, az MKB Bank elemzői felfelé módosították a fogyasztásra és a GDP növekedésére vonatkozó prognózisukat - közölte a bank az MTI-vel csütörtökön.

A közlemény szerint az új prognózis a második negyedévtől kezdődően negyedéves szinten már a fogyasztás növekedésével számol, így a háztartások fogyasztási kiadásai 2013-ban átlagosan csak 0,5 százalékkal csökkennek az előző évhez képest. A kedvezőbb fogyasztási és építőipari prognózis alapján a GDP-re vonatkozó előrejelzésük 2013-ban a korábbi -0,1 százalék helyett 0,2 százalékos növekedés.

Az MKB elemzői szerint az új adatok a monetáris tanács gazdasági helyzetről alkotott véleményét kevéssé fogják módosítani, így a jövő héten, majd azt követően az alapkamat további csökkentése várható. Arra számítanak, hogy az alapkamat a III. negyedévben 4,0 százalékon áll meg, de a tartósan kedvező külső környezet esetén a 3,0-3,5 százalékos sávot is elérheti. Korábbi megállás csak abban az esetben várható, ha az árfolyam hirtelen nagymértékű romlása következne be, amit leginkább a globális befektetői hangulat lényeges romlása idézhet elő - vélik az MKB elemzői.

A KSH legutóbbi közlése szerint márciusban a bruttó átlagkereset 3,2 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A nettó bérek nominális növekedése a gazdaságban éves szinten 4,4 százalék volt évi 2,2 százalékos infláció mellett, így márciusban a nettó reálbérnövekedés közel 2 százalék mértékű volt az előző évihez képest.

Az MKB elemzői korábban azt feltételezték, hogy a lényegesen alacsonyabb infláció miatt a vállalatok termelékenységük megóvása érdekében a keresetnövekedés visszafogásával reagálnak. Az adatokból azonban most úgy látják, hogy az infláció rendkívüli visszaesése a vállalatokat meglepetésként érte, ezért a reálbérek stagnálás helyett emelkedtek.

A foglalkoztatottság, a nettó keresetek és az infláció figyelembevételével becslésük szerint az első negyedévben a teljes nettó bértömeg nominálisan 3,0 százalékkal nőtt az előző évhez képest, míg reálértéken lényegében változatlan szinten maradt, az év egészét tekintve azonban a reálbérnövekedése várható, mivel áprilisban az infláció tovább mérséklődött 1,7 százalékra, és az év hátralevő részében is 1,5 százalék körüli inflációra számítanak.

Az MKB elemzői szerint a váratlanul alacsony infláció miatt a vállalati bérdinamika korrekciója elmarad a szükségestől, de a nominális bérek lefelé való merevsége visszafoghatja a további erőteljes kiigazítást.

Az elemzés szerint a háztartások rendelkezésre álló jövedelme a béreknél is gyorsabb ütemben fog nőni, mivel az első negyedévben a szociális juttatások és nyugdíjak a vártnál gyorsabban, átlag 5 százalékos mértékben nőttek nominálisan, és várakozásuk szerint ez az ütem az év hátralévő részében is fennmarad. A versenyszférában, a bérek és a foglalkoztatás terén további kiigazítást feltételezve, a rendelkezésre álló jövedelem 2013-ban várhatóan 1,5-2,0 százalék közötti mértékben nő majd az előző évhez képest.

A folytatódó adósságleépítés és a tartósan magas munkanélküliség mellett a várakozásuk szerint a háztartások az infláció hirtelen esése miatti "nyereséget" elsősorban megtakarításra fordítják majd, de azért a fogyasztásra is több jut majd a korábban vártnál.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!