Magyarország

2013.05.08. 19:25

MNB-program - A kis- és közepes bankokkal egyeztetett szerdán a jegybank

Budapest, 2013. május 8., szerda (MTI) - Folytatódtak az egyeztetések szerdán a jegybank és a pénzintézeti szektor képviselői között a növekedési hitelprogramról, ezúttal a kis- és közepes bankokkal tárgyalt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése.

Budapest, 2013. május 8., szerda (MTI) - Folytatódtak az egyeztetések szerdán a jegybank és a pénzintézeti szektor képviselői között a növekedési hitelprogramról, ezúttal a kis- és közepes bankokkal tárgyalt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése.

Az MNB holnapján közzétett közleményben emlékeztetett: hétfőn a nagybankok, kedden pedig a takarékszövetkezetek képviselőivel egyeztetett a jegybanki vezetés.

A monetáris tanács április végén véglegesítette a jegybank növekedési hitelprogram részleteit és végrehajtásának ütemezését. Ennek értelmében a jegybank szerdán előzetes véleményezésre küldte a hitelintézeteknek keretszerződés-tervezetet.

A jegybank május 15-én publikálja honlapján a kis- és közepes vállalatok számára nyújtandó kedvezményes hitelek terméktájékoztatóját, és ekkor küldi meg a pénzintézeteknek a keretszerződéseket végleges formájukban.

Az MNB május 28-án tájékoztatja a pénzintézeteket, hogy mekkora forrást kaphatnak, a program pedig június elsején indul, és augusztus végéig tart.

Ezt követően a monetáris tanács szeptemberben értékeli a program eredményeit.

Az MNB április elején jelentette be a három intézkedésből álló növekedési hitelprogramot. Ennek keretében a mikro-, kis- és középvállalatok összesen 500 milliárd forint értékű, kedvezményes hitelhez juthatnak meglévő forint-, illetve devizahiteleik kiváltására, továbbá beruházások és EU-források önrészének finanszírozásához. A növekedési hitelprogram harmadik pillérének értelmében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal, 3600 milliárd forintra csökkentenék a kéthetes MNB-kötvényben tartott pénzük állományát.

A jegybank vezetése április 30-án jelentette be, hogy a monetáris tanács döntött a program részleteiről. Ennek értelmében a kedvezményes hiteleket a kereskedelmi bankok legfeljebb 2,5 százalékos, garanciadíjat is tartalmazó kamattal továbbíthatnák a kkv-k számára. A tanács ezen kívül arról is döntött, hogy milyen feltételekkel, milyen futamidőre bocsátja a bankok rendelkezésére az ingyenes jegybanki forrást.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!