Magyarország

2013.05.17. 13:14

MSZP: a kormány kontroll alatt akarja tartani a pedagógusokat

Budapest, 2013. május 17., péntek (MTI) - Az MSZP szerint a Magyar Pedagógus Kar létrehozása újabb bizonyítéka annak, hogy a Fidesz-kormány totális kontroll alatt akarja tartani a tanárokat.

Budapest, 2013. május 17., péntek (MTI) - Az MSZP szerint a Magyar Pedagógus Kar létrehozása újabb bizonyítéka annak, hogy a Fidesz-kormány totális kontroll alatt akarja tartani a tanárokat.

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz-kormány meggyőződése, hogy a közalkalmazottak nélkül nem tudja megőrizni hatalmát, ezért akarja teljes ellenőrzés alá vonni a pedagógusokat. Véleménye szerint ezt szolgálta a "kirekesztő, ideológiailag túlfűtött" köznevelési és felsőoktatási törvény elfogadása, az új Nemzeti alaptanterv megalkotása, a tankönyvpiac átalakítása és a szakfelügyeleti rendszer kiépítése is.

A centralizáció folytatása a pedagóguskar létrehozása - mondta, megjegyezve: azzal, hogy a tanárokat egy kvázikamarába terelik, felborítják az eddigi demokratikus érdekegyeztetési rendszert. A pedagóguskarnak ugyanis - folytatta - olyan véleményező és javaslattevő szerepe lesz, ami szűkíti például a Közoktatási Érdekegyeztető Tanácsban megvitatható kérdésköröket, és végső soron a szakszervezetek kiszorításához vezethet az érdekegyeztetésből.

Kunhalmi Ágnes aggályosnak nevezte, hogy a pedagóguskar felügyeletét az oktatásért felelős miniszter látja el, aki felülbírálhatja, illetve megsemmisítheti annak döntéseit, módosíthatja például az etikai szabályokat.

Az MSZP-s politikus veszélyesnek tartja a pedagógusok számára tervezett etikai kódexet is, mondván, a jövőben "gumifogalmakból" álló magatartásmércét írhatnak elő a tanároknak, ez pedig hivatkozási alap lehet a retorziókra, elbocsátásokra.

Hogy merészelnek etikai kódexet ráerőltetni a pedagógusokra azok, akik "a trafikmutyiban saját rokonaiknak, haverjaiknak osztották ki leplezetlenül a dohányboltokat?" - tette fel a kérdést.

Szeptember 1-jével minden, állami, önkormányzati oktatási intézményben közalkalmazottként dolgozó pedagógus a Magyar Pedagógus Kar tagjává válik. Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár azt mondta: javaslattevő és véleményformáló szerepe egyaránt lesz az újonnan alakuló karnak, feladatai közé tartozik majd a pedagógusok etikai kódexének kidolgozása is. Hozzátette, a tagság különleges kötelezettségeket nem ró a pedagógusokra, tagdíjat sem kell fizetni.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!