Magyarország

2013.05.08. 14:12

Szijjártó: szorosabbra kell fűzni Kuvaittal az olajipari, innovációs, mezőgazdasági és légügyi együttműködést

Budapest, 2013. május 8., szerda (MTI) - Szorosabbra kell fűzni Kuvaittal az olajipari, innovációs, mezőgazdasági és légügyi együttműködést, mivel a kormány keleti nyitás politikájának egyik legfontosabb pillére az arab világgal való együttműködés erősítése, és Kuvait ebben kiemelt szerepet játszik - mondta Szijjártó Péter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Budapest, 2013. május 8., szerda (MTI) - Szorosabbra kell fűzni Kuvaittal az olajipari, innovációs, mezőgazdasági és légügyi együttműködést, mivel a kormány keleti nyitás politikájának egyik legfontosabb pillére az arab világgal való együttműködés erősítése, és Kuvait ebben kiemelt szerepet játszik - mondta Szijjártó Péter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára Khalifa Musaad Hamadával, a kuvaiti pénzügyminisztérium államtitkárával közösen számolt be a magyar-kuvaiti gazdasági vegyes bizottság kétnapos budapesti üléséről.

A sajtótájékoztatót követően Szabó Zsolt, a Cytotech Műszergyártó és Fejlesztő Kft. vezérigazgatója és Anas Merza, a kuvaiti Nemzeti Technológiai Vállalat vezérigazgatója egyetértési megállapodást írt alá.

Szijjátó Péter kiemelte: a vegyes bizottság egyeztetésein kuvaiti kollégájával megállapodott abban, hogy az olajipari együttműködésre helyezik a fő hangsúlyt. Mindkét kormány támogatja, hogy a Mol és a Kuvaiti Olajkitermelő Társaság együtt vegyen részt kutatási, kitermelési koncessziókban, és közösen tevékenykedjen harmadik országokban - jelezte az államtitkár, hozzátéve, hogy erre vonatkozóan már van egy 2006-os együttműködés; ezt most dinamizálják.

Szólt arról is, hogy a kuvaiti petrokémiai ipari vállalat érdeklődik a magyar vegyipari együttműködés lehetősége iránt, ezért a magyar kormány akciótervet dolgoz ki a vegyipari együttműködésre.

Szijjártó Péter szerint a magyar-kuvaiti gazdasági együttműködés második fontos területe az innovációs és kutatás-fejlesztési (k+f) kooperáció. Ő is kiemelte a főként vérkép-diagnosztikával foglalkozó magyar Cytotech és a kuvaiti technológiai vállalat között aláírt megállapodást, és kifejtette: 24 magyar vállalatot ajánlottak a kuvaiti hatóságok figyelmébe, amelyek négy céget választottak ki az élettudományok, a megújuló energia, és az infokommunikációs szektor területén. Ezekkel már folynak a tárgyalások az együttműködés lehetőségeiről - tette hozzá.

A vegyes bizottság ülésén megállapodtak a mezőgazdasági együttműködés szorosabbra fűzésében is: bértermeltetésről, és közös vállalatok létrehozásáról is szó esett, elsősorban a feldolgozott élelmiszerek tekintetében - ismertette a külügyi és külgazdasági államtitkár. Jelezte: a jövőben a Magyarország és Kuvait közötti a védelmi, katonai együttműködés is szorosabb lesz, elsősorban a katonai egészségügy és egyéb katonai technológiák területén.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: megkezdték a tárgyalásokat a két ország közötti légügyi megállapodás módosításáról is, így közvetlen légi összeköttetés lehet Magyarország és Kuvait között.

A sajtótájékoztatót követően Fatma Al-Snann, a kuvaiti Felsőoktatási Minisztérium kulturális kapcsolatok főosztályának vezetője és Kardon Béla, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője nyilatkozatot írt alá a tudományos kutatás területén megkötendő együttműködési megállapodásról. Ennek kapcsán Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország és Kuvait ösztöndíjascsere-programot hoz létre, és elismerik egymás diplomáit. Az egészségügyi, a mezőgazdasági, a légügyi és a fejlesztési megállapodásról is egyeztetnek már; utóbbi teszi majd lehetővé, hogy minél több magyar vállalat tudjon részt venni a Kuvaiti nemzeti fejlesztési terv végrehajtásában, amely 2035-ig határozza meg az ország fejlesztési irányait.

Khalifa Musaad Hamada a sajtótájékoztatón köszönetet mondott Magyarországnak a vegyes bizottsági ülés létrehozásáért, egyben javasolta, hogy a következő ülés 2015-ben Kuvaitban legyen. Kifejtette: a budapesti ülésen meghatározták az együttműködés területeit, azokra koncentrálva, amelyek összhangban vannak Kuvait nemzeti fejlesztési tervének céljaival, és megvalósíthatók a két ország közötti együttműködés keretében.

Hangsúlyozta: hatékony együttműködést szeretnének a magyar és a kuvaiti magánszektor között, hogy közösen valósítsanak meg projekteket annak érdekében, hogy Kuvait kereskedelmi központ legyen a jövőben.

Az államtitkár elmondta: elégedett az ülés eredményeivel, a megvalósítást pedig mindkét oldalon nyomon követik majd.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!