Magyarország

2015.09.25. 16:15

Illegális bevándorlás - Ezrek ellátására készül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kormánytól kapott támogatásból

Budapest, 2015. szeptember 25., péntek (MTI) - Menekültek ezreinek ellátására készül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSz) a kormánytól kapott 66,5 millió forintos támogatásból - közölte a segélyszervezet pénteken az MTI-vel.

Budapest, 2015. szeptember 25., péntek (MTI) - Menekültek ezreinek ellátására készül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSz) a kormánytól kapott 66,5 millió forintos támogatásból - közölte a segélyszervezet pénteken az MTI-vel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból egyenként 66,5, összesen 199,5 millió forinttal támogat három segélyszervezetet a migrációval összefüggő feladatok ellátására: az MMSz-t, a Magyar Vöröskeresztet és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet.

Az MMSz közleményében azt írta: július 13-án indították el az országon áthaladó menekülteket és migránsokat segítő egészségügyi és szociális programjukat, amelynek költségeit mostanáig saját forrásaikból, illetve magánszemélyek és céges támogatók adományaiból fedezték.

Az elmúlt három hónapban a szeretetszolgálat orvosai mintegy tízezer beteget láttak el, és sok ezer, gyermekkel utazó családnak nyújtottak személyre szóló segítséget, így például pótolták a hiányzó ruhadarabokat, a kisgyermekek számára tápszerről, pelenkáról gondosodtak, gondját viselték a krónikus betegeknek - olvasható a közleményben.

Szeptember 15-ét követően az MMSz mentőautója, valamint mozgó egészségügyi és szociális szolgálatai áttelepültek a röszkei átkelő szerbiai oldalára, ahol nagy tömeg gyűlt össze. A karitatív szervezet munkatársai a menekültek és migránsok mozgását követve mindig ott alakítottak ki ellátópontot, ahol erre szükség mutatkozott, így dolgoztak például a horvátországi Pélmonostornál, a beremendi határátkelő horvát, majd magyar oldalánál, Magyarbólynál, Gyékényesen, Barcson, Győrött, valamint Szentgotthárdon és Hegyeshalomban - írták.

Az egy időben több helyszínen és folyamatosan zajló ellátásban a segélyszervezet több száz munkatársa és önkéntese vesz részt.

A szeretetszolgálat az átkelőknél naponta megjelenő több ezer embernek enni- és innivalót, forró teát, ivóvizet, szendvicseket, higiéniai eszközöket oszt, a bajba jutott embereknek, családoknak pedig szükség szerinti segítséget nyújt.

Hozzátették: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felkészült arra, hogy több hónapon át dolgozik a határoknál, illetve ott, ahol a menekültek és migránsok jelenléte miatt szükség lesz a munkájára.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!