Magyarország

2017.02.06. 10:23

Videó: Mindent elsöprő, látványos jégzajlás a Tiszán

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Lónyánál és Vásárosnaménynál is lefilmezték, hogyan hömpölyög a jég a Tisza magyarországi szakaszán. A Belügyminisztérium Vízügyi Igazgatósága, Országos Műszaki Irányító Törzsének tájékoztatása szerint a Tiszán számottevő vízszint emelkedésre lehet számítani.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Lónyánál és Vásárosnaménynál is lefilmezték, hogyan hömpölyög a jég a Tisza magyarországi szakaszán. A Belügyminisztérium Vízügyi Igazgatósága, Országos Műszaki Irányító Törzsének tájékoztatása szerint a Tiszán számottevő vízszint emelkedésre lehet számítani.

Az alábbi látványos videó Vásárosnaménynál készült, a II. Rákóczi Ferenc Tisza-híd alatt:

 

A Krasznán is megindultak a jégdarabok:

Egy másik vasárnap készült videó a keleti határnál fekvő Lónya melletti jégzajlást mutatja be:

Kárpátaljáról is brutális jégmozgásokról készült videók érkeznek:

Árad a Tisza Rahónál:

Forrás: 24.hu / karpathir.com


Tájékoztató a Felső-Tisza vidéken kialakult árvízvédelmi helyzetről

Az múlt 24 órában a Felső-Tisza kárpátaljai vízgyűjtőjén átlag 5 mm eső esett, a Túr romániai vízgyűjtő területén 10 mm. Folyóinkon a hóolvadás által is táplált árhullámok levonulása folytatódott.

A Tisza az országhatártól Tivadarig apad, lejjebb árad. Vásárosnaménynál egy nap alatt több, mint 70 cm-t emelkedett a vízállás.

A folyó Szatmárcsekéig jégmentes, majd Tiszamogyorósig jégzajlás tapasztalható. Tiszamogyoróstól Zsurkig 18 km-en 150 cm vastagságú torlódott állójég van. Ez alatt 5 km-en jégzajlás tapasztalható, Záhony térségében 6 km-en megcsúszott állójég, Tiszabezdédtől Tokajig a folyó 23-30 cm vastagságban be van fagyva.

Szamos végig árad. A romániai szakaszán Dés alatt több km hosszú jégtorlasz indult el, ami várhatóan a délelőtti órákban éri el az országhatárt, és 3 m-t meghaladó vízszintemelkedést okozhat a jégtorlasz mögött. Jelenleg az országhatártól Tunyogmatolcsig úszó jég van, Tunyogmatolcs és Szamosszeg között 13 km-en 130 cm vastag torlódott álló jég figyelhető meg. Szamosszegtől a torkolatig álló jég van megszakításokkal.

A Túr végig árad, tegnap 18 órakor I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltünk el a folyó teljes hazai szakaszára. Az országhatártól Sonkádig jégzajlás tapasztalható, alatta a torkolatig megszakításokkal álló jég van.

Kraszna Ágerdőmajornál tetőzés közeli, alatta végig árad.

Az országhatártól Ópályiig közel 30 km-en megcsúszott álló jég van, alatta a torkolatig állójég a folyó háromnegyed szélességében, a torkolatnál másfél km-en 40 cm vastagságban torlódott össze a jég.

A folyók jégviszonyait a gátőreink folyamatosan figyelik és naponta háromszor jelentést tesznek a Védelmi törzs felé. A jéghelyzetet folyamatosan értékeljük, a védtöltésekben lévő zsilipeket szükség szerint lezártuk.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a folyókon kialakult jég nem biztonságos, azokon tartózkodni TILOS és életveszélyes!

A talajfagy miatt a hóolvadásból származó víz nem tud elszivárogni, ezért a szántóföldeken elöntések keletkeztek. Számottevő belvízhelyzet a Felsőszabolcs alsó öblözetében van, ezért tegnaptól a Tiszaberceli szivattyútelepen 12 órában belvíz szivattyúzást végzünk, valamint irányított vízlevezetést hajtunk végre a belvízkormányzó műtárgyaink segítségével. Várhatóan ma du. Tiszabercel-Nagyhalász térségében I. fokú belvízvédelmi készültséget rendelünk el.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő napokban 6-9 mm csapadék várható, folytatódik a hóolvadás a vízgyűjtőkön, ami tovább táplálja a folyóink vizeit.

Nyíregyháza, 2017. február 6.

Bodnár Gáspárm, védelemvezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!