Magyarország

2017.05.16. 19:07

A Sopronban elfogott Horst Mahler letartóztatását indítványozta az ügyészség

Budapest - A Németországban körözött és Sopronban elfogott német férfi letartóztatását indítványozta a Fővárosi Főügyészség, a kiadatási ügy tárgyalását a Fővárosi Törvényszék szerdára tűzte ki.

Budapest - A Németországban körözött és Sopronban elfogott német férfi letartóztatását indítványozta a Fővárosi Főügyészség, a kiadatási ügy tárgyalását a Fővárosi Törvényszék szerdára tűzte ki.

"A német hatóságok által kibocsátott elfogatóparancs alapján őrizetbe vett német férfi ideiglenes átadási letartóztatását indítványozza a Fővárosi Főügyészség" - áll a főügyészség kedden MTI-hez eljuttatott közleményében.

A főügyészség azt is közölte, hogy a férfival szemben a német hatóságok bocsátottak ki európai elfogatóparancsot több ítélettel kiszabott szabadságvesztés végrehajtása érdekében. A Fővárosi Főügyészség az európai elfogatóparancs és a kapcsolódó iratok alapján megállapította, hogy az elfogatóparancs végrehajtásának nincs törvényi akadálya, ezért indítványozta a német állampolgár ideiglenes átadási letartóztatásának elrendelését. A férfit hétfőn vette őrizetbe a Soproni Rendőrkapitányság.

A Fővárosi Törvényszék kedden közölte az MTI érdeklődésére, hogy szerdára tűzték Horst Mahler kiadatási ügyének tárgyalását.

A 81 éves német férfi sajtóhírek szerint a Vörös Hadsereg Frakció elnevezésű szélsőbaloldali terrorista csoport egykori alapítója volt, majd szélsőjobboldali lett. Mahlert holokauszttagadás miatt 2009-ben Németországban tíz év börtönre ítélték, amit azonban 2015-ben egészségi állapota miatt felfüggesztettre módosítottak. Ez év elején azonban az idős férfinek újra be kellett volna vonulnia a börtönbe, ekkor szökött meg a német hatóságok elől.

- MTI -


Hétfő kora délután vették őrizetbe a német hatóság által körözött 81 éves Horst Mahlert a soproni rendőrök - közölte honlapján a magyar rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!