Magyarország

2017.09.27. 09:02

A megelőző vakcinázás kedvezne hazánknak

Budapest - A szarvasmarhák bőrcsomósodáskór elleni vakcinázásának kiterjesztését javasolja Kelet-Európában és a Balkánon az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a vírus ugyanis egyre jobban terjedhet és komoly gazdasági veszteségeket okozhat.

Budapest - A szarvasmarhák bőrcsomósodáskór elleni vakcinázásának kiterjesztését javasolja Kelet-Európában és a Balkánon az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a vírus ugyanis egyre jobban terjedhet és komoly gazdasági veszteségeket okozhat. A megelőző vakcinázás kedvezne Magyarországnak, mert a szomszédos országokban védelmi sáv alakulhatna ki, amellyel megakadályozható lenne, hogy a betegség hozzánk is bekerüljön. Főleg a veszélyeztetett területeken kellene intézkedni, mivel ott már terjedőben van a vírus, de a még nem veszélyeztetett besorolású helyeken is szükség lenne megelőző vakcinázásra. Európában ugyan korábban sikerült megállítani a szarvasmarha-bőrcsomósodáskór további terjedését az áprilisi széles körű vakcinázással, de a betegség a közelmúltban újra megjelent Albániában, Görögországban és Macedóniában. Ez újabb figyelmeztető jel, hogy a kór növelheti a hatótávolságát, ha nem tartják kontroll alatt.

- Agrarszektor.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!