Magyarország

2018.03.13. 07:34

Videó: Demszky szerint "az OLAF nem számít, semmi, nulla!"

Budapest - Az OLAF teljesen lényegtelen, egy nulla, jelentéseik nagy része amúgy is baromság, és azoknak semmiféle jogi vonatkozásuk nincs és nem is lehet – így foglalható össze Demszky Gábor és ügyvédje, Magyar György sommás véleménye az Európai Csalás Elleni Hivatalról.

Budapest - Az OLAF teljesen lényegtelen, egy nulla, jelentéseik nagy része amúgy is baromság, és azoknak semmiféle jogi vonatkozásuk nincs és nem is lehet – így foglalható össze Demszky Gábor és ügyvédje, Magyar György sommás véleménye az Európai Csalás Elleni Hivatalról. Kár, hogy ezt nem most, az Elios-ügyben született második OLAF-jelentés kapcsán adták elő, hanem még tavaly, amikor az uniós hivatal épp a 4-es metró MSZP-SZDSZ-es gigamutyijával foglalkozott. El tudják képzelni, hogy Demszky és Magyar most is ugyanilyen őszintén elmondják a véleményüket az OLAF-ról, az ellenzék utolsó reménysugaráról? Ugye, hogy nem?

Az internet szerencsére nem felejt. Ez Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester és ügyvédje, Magyar György szempontjából inkább balszerencse, hiszen két kattintással előkereshető, hogyan ekézték bő egy évvel ezelőtt az Európai Csalás Elleni Hivatalt (OLAF) a 4-es metró beruházásáról szóló lesújtó jelentés kapcsán. Az OLAF akkor megállapította, hogy a 4-es metróvonal építésekor elkövetett korrupció volumene uniós összevetésben is dobogós helyen áll, Magyarország történetének pedig a legnagyobb közpénzmutyijáról van szó. A hivatal szerint a projekt során mintegy 167 milliárd forint kár érhette a magyar államot, Magyarországnak pedig 59 milliárd forintnyi uniós támogatást kell visszafizetnie Brüsszelnek. A jelentés több balliberális politikust is felelősnek nevezett a metrópanamázásban, köztük Demszky Gábort.

A bukott SZDSZ-es főpolgármester – mily meglepő – nem ment el a parlamenti vizsgálóbizottság meghallgatására, ugyanakkor baráti közegben szívesen nyilatkozott „ártatlanságáról”. Például a Budai Liberális Klub nyugdíjasai előtt tavaly februárban kifejtette, gyakorlatilag Putyintól Trumpon át Orbánig mindenki tehet a 4-es metró körüli botrányról, egyedül ő nem. Ám ennél is érdekesebb a balliberálissá vedlett Hír TV-nek adott tavalyi interjúja, amelyből megtudhatjuk, hogy az egész OLAF gyakorlatilag egy kutyaütő társulat, semmit sem érnek a jelentéseik, ő pedig teljesen, de teljesen ártatlan. Legmeghatóbb sorai ezek valának:

Az OLAF-nak nincs jelentősége, az OLAF semmi, nulla, nulla, nem számít, nem számít. Az OLAF jogi értelemben nem számít, a jelentéseinek a nagyobb része baromság.

Mindez tíz másodperces, rövidített formában így hangzott:

Magyar György: Az OLAF-jelentés csak egy ajánlás, semmi több

Demszky Gábor ügyvédjének, Magyar Györgynek ugyancsak markánsan lesajnáló véleménye van az OLAF-ról. Vagy legalábbis az volt neki tavaly januárban, amikor Vágó István DK-elnökségi taggal, nyugalmazott kvízmesterrel együtt az ATV Egyenes beszédének a vendége volt. Igaz, akkor még a 4-es metrós OLAF-jelentés pörgött, nem az Eliosról szóló újramelegített, második jelentés. A beszélgetés Vágó István kedélyes nevetgélésével indult, majd Magyar György komolyra fordította a szót:

Azt kell tudnia a nézőknek, hogy az OLAF az egy különleges szervezet, az Európai Bizottság része és független, és a világon senkit sem vádol, és a világon senkire nézve nem tár fel bizonyítási anyagot…

Ekkor Rónai Egon műsorvezető közbekotyogott: „…mert hogy ő csak megállapításokat tesz, és utána a nemzeti ügyészségeknek van dolguk ezzel, mert ez nemzeti hatáskör”. Erre Magyar György úgy reagált: „Főszerkesztő úr kimondta a lényeget, mehetünk haza”.

Ez [az Olaf-jelentés] olyan, mint egy feljelentés. A feljelentést pedig nem szokták eléje tárni azoknak, akiket esetleg majd meg akarnak gyanúsítani, de az OLAF-nak ilyen jogosultsága nincs is, a vizsgálati eredményt tárja a magyar hatóság elé, és a magyar hatóságra bízza annak nyomozati, büntetőjogi konzekvenciáinak levonását. Következésképp ebből azt kommunikálni, hogy X meg Y, Z és ZS ebből ennyit és ennyit hazavitt, teljesen tisztességtelen, teljesen megalapozatlan. Egyrészt tartalmilag: nem is ismerhetik ennek a tartalmát, a kormányzati hivatal sem ismerheti, csak egy átiratit kapott ebből.

Ezután Magyar György közölte: a vizsgálati jelentés a Legfőbb Ügyészségre érkezett meg, és ha onnan kiszivárog, az nem tisztességes. (Nyilván ugyanez a véleménye most is, amikor az Elios-ügyben született OLAF-jelentés az ellenzéki sajtónál landolt…) A balliberális képviselő-jelölt úgy fogalmazott:

Az OLAF-jelentés sokrétű, éveken keresztül idejártak az emberek, ötven embert meg is hallgattak, összevetették a belső adatokkal, a belső vizsgálati eredményekkel, és ebből hoztak egy ajánlást. Az ajánlás a világon semmit jogi értelemben nem jelent. Még egyszer mondom: csak annyi az értéke, mint magyar relációban egy feljelentésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!